"Crna lista" SAD-a i britanske sankcije kao nagrada: Tri (od četiri) ključne funkcije u državnoj vlasti i čelne pozicije u entitetima obnašaju političari sa "crne liste"!! - BH Vijesti

“Crna lista” SAD-a i britanske sankcije kao nagrada: Tri (od četiri) ključne funkcije u državnoj vlasti i čelne pozicije u entitetima obnašaju političari sa “crne liste”!!


Tri člana novog državnog rukovodstva i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska nalaze se na američkoj i britanskoj crnoj listi. 

U aprilu prošle godine Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionisala je Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

– Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi sankcije političarima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine – navedeno je na stranici britanske vlade.

Dodiku je 2017. godine stavljen na američku “crnu listu” zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Cvijanović je na Općim izborima 2. oktobra izabrana za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Dodik za predsjednika RS-a.

U junu prošle godine Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao je sankcije Marinku Čavari zbog blokiranja funkcionalnosti Federacije BiH.

Čavara je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasovima zastupnika “Osmorke”, HDZ-a i SNSD-a izabran u rukovodstvo ovog doma.

Zbog umiješanosti u korupciju na američku “crnu listu” 2018. godine dospio je i Nikola Špirić. Izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.