Satelitski snimci pokazuju strahovite razmjere požara u Grčkoj - BH Vijesti

Satelitski snimci pokazuju strahovite razmjere požara u Grčkoj

Po izvještajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnom gradu Pefki. Volonteri prevoze starije građane brodicama na sigurno. Satelitski snimci otkrivaju zastrašujuće razmjere požara.

Satelitski snimak požara u Grčkoj

 

– Nemamo vode! – uzvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale gdje će brodicama biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a mještani pokušavaju posjeći stabla da bi spriječili širenje plamena.

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugoga po veličini grčkog otoka.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

– Sami smo. Bliži nam se kraj – rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženoga grada Istiaia, na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su ostavljeni jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atene.