ŠARENE LAŽE: Evropske sankcije i trojkini iluzionisti su ludom radovanje, Dodik bio i ostao secesionista!


Zato je i posljednji pokušaj da nam zamažu oči kako su tobože oni protiv Dodikovog secesionizma i kako će ga sankcionisati samo mazanje očiju naivnima. Jer, Velika Britanija je Dodiku uvela sankcije, a Dodik se zadužuje na britanskoj berzi i tim novcem jača svoju antidejtonsku, antimirnu i secesionističku politiku. Jake su im sankcije, nema šta. A oni koji vjeruju u Dodikovu katarzu neka zajedno s njim obuku što veće čizme, neka progaze bosanskim blatom i odu tračnicama i kolovozima kuda god žele. Sve što ponesu, halal im bilo

Rasim Belko

Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati. Ovako je buduće partnere, koji su mu ne tako davno bili apsolutno nepoželjni, okarakterisao Edin Forto, predsjednik Naše stranke. Uvjeravajući naciju zarad svoje funkcije da će secesionisti postati suverenisti, kojima je cilj da ova zemlja bude članica EU i ostane suverena i cijela.Sličnu glupost u pokušaju obmanjivanja javnosti izjavio je i Nermin Nikšić, lider SDP-a. Za razliku od Forte koji je obmanjivanje učio od Amerikanaca, Nikšić tog znanja nema pa poruči da će ako uvide da je testiranje SNSD-a i isporučivanja države greška, izviniti se i povući. To Nikšićevo obmanjivanje moglo bi se objasniti na način da neko uzme motornu pilu i testira može li posjeći stabla u Vilsonovom, a onda kada napravi rusvaj izvini se i ode. To što Vilsonovog, omiljenog šetališta Sarajlija, više neće biti, nikom ništa.

I treća osovina sarajevske trojke oko koje gravitiraju još neke stranke željne vlasti, Elmedin Konaković (Narod i pravda) trudi se obmanuti nas novim, evropskim, demokratskim pristupom Dodika. No, kakva je posljedica te energične obmane govori činjenica da je nakon Dodikovog i Konakovićevog druženja na utakmici Igokee u Aleksandrovcu taj klub zaredao pet, šest poraza u svim takmičenjima. Slično se, sve su prilike, sprema i državi Bosni i Hercegovini.

I dok međunarodni politički projekat trojka plus traži da u slučaju Dodika vjerujemo njima, a ne svojim očima, na vidjelo dan za danom izlaze najjači mogući argumenti zašto se tom projektu ne može vjerovati.

Prva Dodikova šamarčina iluzionistima iz Sarajeva bila je prilikom dogovaranja, kada im je ispostavio tri projekta koji direktno ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Pa je naočigled cijele javnosti donio neustavni zakon o imovini, sve začinivši militantnom paradom s ruskim pulenom Ivicom Dačićem i sinom srbijanskog predsjednika Danilom Vučićem. I na vrhuncu ludila odlikovao je agresora Vladimira Putina.

Ispostavit će se da je jedino novo kod Milorada Dodika isključivo način na koji udara na ovu državu. Ne vide to funkcija i državne vlasti gladni trojkaši iz Sarajeva, jer ambicije su goleme a kanton im do sada bio gornji limit. Barem većini njih. No, sve više grešku uviđaju oni koji su im dali podršku na izborima, na osnovu koje nam nude nepostojeće državotvorno apdejtovane verzije Dodika i Čovića.

Prave verzije polovine tog dvojca vide u Evropskom parlamentu. Vide istog Dodika koji posljednjih 20-ak godina nudi isključivo političku kavgu, nered koji nosi visok stepen prijetnje da preraste u haos. Zato su iz Evropskog parlamenta i pozvali Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku. I sada se zdrav razum pita kako to da ljudi hiljadama kilometara daleko, tamo negdje u središtu Evropske unije vide da je Dodik stari i bahati secesionista s retrogradnim politikama, a u Sarajevu oni koji pričaju s Dodikom to ne vide, pa mu još daju Bošnjaka kao posljednju političku kartu kojom može rušiti ovu državu. Mišljenja sam da sarajevski trojkaši i dio politika oko njih to vidi, ali za državu im se fućka, jer bitno je zaleći na pozicije ministara, direktora, savjetnika pa po onoj staroj “Bože oduži”.

No, zaboravimo li na trenutak na te političke vratolomije lažnog dijela probosanskog političkog fronta, moramo staviti naglasak da su te sankcije koje se iz EU najavljuju skoro pa decenijama zapravo obična šarena laža. Obećanje ludom radovanje stara je narodna izreka koju bosanskohercegovački narodi i građani nikako da shvate. Devedesetih su im bjelosvjetski politički i diplomatski hohštapleri obećavali da neće biti rata. Da će sve riješiti pregovorima i dogovorima. Slično k’o današnja domaća trojka. Pa je rat počeo, a lažni svjetski mirotvorci obećavali mir. I dok su Miloševićevi, Šešeljevi, Arkanovi, Karadžićevi i Mladićevi zločinci po Bosni i Hercegovini sijali smrt i strahote, evropski i svjetski političari slali su nam ikar i smrdljive haringe, nekada i s neba bacali, istovremeno nam zabranjujući da uvozimo i puške a kamo li šta veće u pokušaju da se odbranimo od vojne sile koja je po snazi spadala u pet najjačih evropskih.
Kada smo se snašli, kada smo počeli da državu oslobađamo od zločinačke i agresorske vojske sjetili su se da je vrijeme za mir. Pa su nam donijeli mir u kojem je prijetnja rata svakodnevica i u kojem se rat nastavio drugim sredstvima.

I opet su nam obećavali pomoći, ali umjesto snažne političke podrške i direktnog uvođenja u euroatlantske organizacije oni su nam slali folije da pokrpimo polupane prozore. Poslali su i malo više, ali zbog lažnih obećanja koja nude decenijama ta njihova materijalna pomoć mogla bi se ispostaviti kao meta za neko novo agresorsko topništvo.

Zato je i posljednji pokušaj da nam zamažu oči kako su tobože oni protiv Dodikovog secesionizma i kako će ga sankcionisati samo mazanje očiju naivnima. Jer, Velika Britanija je Dodiku uvela sankcije, a Dodik se zadužuje na britanskoj berzi i tim novcem jača svoju antidejtonsku, antimirnu i secesionističku politiku. Jake su im sankcije, nema šta.

Do ovih evropskih teško će i doći, jer u barem trećini te Unije djeluju Dodikovi partneri i braća s istim interesima. Neki su doduše kao bijesni psi poput Orbana pa antibosanski lavež ne mogu ni sakriti, a neki su hijene pa to rade ispod plašta. I zato i zbog million drugih razloga vrijeme je za otpor. Ali ne otpor koji će zagovarati dolazak ili odlazak jedne ili više političkih opcija. Vrijeme je za otpor koji će snagu za odbranu i opstanak Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države tražiti tu, na domaćem tlu, u novom i zdravom bosanskom umu i naumu.

Jer, tu je korijen bosanske državnosti najtvrđi, tu ga je najteže iščupati i sasjeći. Tu se treba omogućiti da taj korijen izraste u snagu otpora otvorenim neprijateljima unutar i oko Bosne, al i lažnim briselskim i bjelosvjetskim prijateljima.
I zato se ne smije dozvoliti da nam trojke, šestorke, osmorke, Čović, Dodik, Plenković, Vučić ili bilo ko drugi prodaje šarenu lažu. Odrasla su djeca rođena u bosanskom paklu, djeca koja znaju odgovoriti i na raj i na pakao, samo ih se mora okupiti!

A oni koji vjeruju u Dodikovu katarzu neka zajedno s njim obuku što veće čizme, neka progaze bosanskim blatom i odu tračnicama i kolovozima kuda god žele. Sve što ponesu, halal im bilo! NAP