Sarajevo: 1.000 policajaca osigurava LGBTI protest, obustavljen saobraćaj u više ulica - BH Vijesti

Sarajevo: 1.000 policajaca osigurava LGBTI protest, obustavljen saobraćaj u više ulica

Od ranih jutarnjih sati u centru grada prisutne su jake policijske snage koje osiguravaju protest. Učesnici su već počeli okupljanje u parku kod Druge gimnazije.

Povorku osigurava 1.000 policajaca iz Kantona Sarajevo, ali i iz drugih kantona. Na osiguranju događaja učestvuje i Federalna uprava policije, kao i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

– Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10:00 do 12:00 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon toga niko više neće moći ući na Povorku ponosa. Molimo vas da dođete na vrijeme, budući da će mnoge ulice biti zatvorene, pa će vam trebati više vremena da stignete na mjesto okupljanja – naveli su ranije organizatori.

Na zahtjev Organizacionog odbora “BH povorka ponosa”, a radi održavanja ovog događaja, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja u periodu od 07:00 do 14:00 sati, na trasi kojom će se kretati učesnici povorke: Park Safeta Isovića-ulica Koševo-ulica Maršala Tita-Trg Bosne i Hercegovine-zgrada Parlamenta BiH.

Privremena izmjena režima saobraćaja podrazumijeva obustavu motornog i pješačkog saobraćaja, kao i zabranu parkiranja na pomenutoj trasi kretanja učesnika ovog događaja, te dijelovima još 35 drugih ulica koje gravitiraju trasi njihovog kretanja.

Danas će biti obustava saobraćaja i u ulici Maršala Tita – dionica od raskrsnice sa ulicom Kaptol do raskrsnice sa ulicom Kulovića, zbog održavanja “Anti-lgbt protesta”.

Sve detalje o ulicama koje će biti blokirane za vrijeme dva protesta možete vidjeti ovdje.