SAMO MU NEZNALICE IZ HORDI ZLA JOŠ VJERUJU: Srđan Mandić pokušava ponovo obmanuti navijače, šupljom pričom “demantuje” protjerivanje FK Sarajevo sa stadiona Koševo


“Nikada i ni sa kim nisam pregovarao o protjerivanju našeg Sarajeva sa Koševa, niti o ukidanju imena stadiona, niti sam ikada imao namjeru to učiniti! To je notorna neistina i spin kojim pojedinci iz opštinskog vijeća pokušavaju da me oblate i zavade sa vama. Ali jesam obavio niz sastanaka sa zvaničnom delegacijom Fudbalskog saveza naše zemlje sa ciljem lobiranja da se upravo na Koševu gradi nacionalni stadion”, kaže Mandić i ne objašnjava šta ovo znači u praksi. Jer ako stadion preuzme FSBiH onda oni odlučuju ko će na njemu igrati ( za 10-tak godina ovakav S-H FSBiH će garant protjerati FK Sarajevo), odlučuju kako će se zvati (mislite da će Dodikov Vico pristati na ime Haseta Ferhatovića). Zna to sve Mandić, ali se vadi nakon što ga je Đozo razotkrio i pokušava navijačima prodati šarenu lažu, a riješiti se stadiona koji mu je “nepotreban” trošak

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, oglasio se ne svojoj Facebook stranici i u svjevrsnom pismu se obratio navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo.

Mandić je objasnio situaciju oko Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase. Naime, Sejad Đozo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo i član Naroda i pravde nedavno je za N1 optužio Mandića kako se mimo znanja Općinskog vijeća sastajao sa Vicom Zeljkovićem, predsjednikom Fudbalskog saveza BiH i dogovarao sudbinu stadiona Koševo.

Mandić je demantovao Đozine navode, a njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

– Poštovani navijači Sarajeva i svi oni kojima je naš klub u srcu. Nikada i ni sa kim nisam pregovarao o protjerivanju našeg Sarajeva sa Koševa, niti o ukidanju imena stadiona, niti sam ikada imao namjeru to učiniti!

To je notorna neistina i spin kojim pojedinci iz opštinskog vijeća pokušavaju da me oblate i zavade sa vama.

Činjenica jeste da sam obavio niz sastanaka sa zvaničnom delegacijom Fudbalskog saveza naše zemlje sa ciljem lobiranja da se upravo na Koševu gradi nacionalni stadion, obzirom da su skoro sve sarajevske općine iskazale tu namjeru, pa čak i neki drugi gradovi u Federaciji BiH. Mislim da bi bilo ispunjenje sna svih nas navijača Sarajeva i reprezentacije BiH, da upravo na Koševu izgradimo moderan, evropski stadion na kojem ćemo gledati i utakmice našeg kluba, ali i naše reprezentacije. Sarajevo to zaslužuje.

Nijedan sastanak nije održan u tajnosti, svi su se desili u zvaničnim prostorijama općine ili Saveza, a sa mnom su u delegaciji bili općinski pravobranilac, sekretarka općine, urbanisti, osobe koje su profesionalci i koji zastupaju interese općine. Na jednom od sastanaka bio je prisutan i ministar sporta KS, Magoda, a o detaljima sam informisao i premijera KS, Uka. Pregovori su rezultirali oficijelnim pismom namjere koje je upućeno u našu općinu ispred Saveza, a kojim je iskazana namjera da se investira u izgradnju novog, nacionalnog stadiona. U pitanju je, dakle, namjera, nikakva odluka nije donesena, niti je moguće da načelnik sam donese tu odluku.

Mi smo za sjednicu vijeća pripremili prijedlog zaključka kojim iskazujemo opredijeljenje za takav jedan projekat i odmah naveli da ćemo štititi interese FK Sarajevo koje je općinsko vijeće Centar već ranije proglasilo udruženjem od posebnog značaja. To bi bio tek početak oficijelne procedure koja podrazumijeva niz zakonima propisanih koraka, prije svega javni poziv potencijalnim investitorima, do donošenja konačne odluke od strane općinskog vijeća – napisao je Mandić, dodavši:

– Podsjećam vas da je upravo FSBiH investirao u novi travnjak skoro dva miliona KM, a Općina Centar oko 600.000 KM (zadnja tranša od 350.000 KM još nije uplaćena do zvaničnog okončanja tehničkog prijema) kako bi Sarajevo moglo odigrati svoje evropske utakmice. Dodatno smo samo u ovoj godini uplatili na račun FK Sarajevo 350.000 KM za podršku omladinskom pogonu, a planirana je i uplata u iznosu od 100.000 za trenažni proces i odigravanje utakmica. Posebno sam ponosan na aktivnosti uređenja stadiona pred utakmicu sa Torpedom kada je klub dao novac za renoviranje svlačionica, a ostale radove uređenja i čišćenja finanisrala općina. O svemu smo vas redovno izvještavali.

Podsjećam vas i da smo u aprilu 2021 godine potpisali ugovor sa tadašnjim menažmentom FK Sarajeva o trajnom zakupu stadiona na 30+15 godina. Ugovor je rađen na bazi zahtjeva FK Sarajevo, a OV Centar ga je kao takvog usvojilo i ovlastilo me da ga potpišem. Novi menadžment FK Sarajeva ocijenio je taj ugovor neprihvatljivim za klub i njemu je, nakon dva aneksa o produženju, istekao zakonski rok.

Činjenica je da su vođeni pregovori oko mogućnosti da klub osigura investitora i uloži novac u izgradnju novog stadiona, urađen je idejni projekat i nakon toga je ta inicijativa obustavljena od strane kluba.

Puno vas je komentarisalo da želi da se Koševo pretvori u fudbalsku arenu, da se ukloni atletska staza, čime bi stadion vjerovatno izgubio mogućnost da se na njemu oržavaju olimpijska atletska takmičenja, ali tu temu ukidanja prefiksa “olimpijski”, kao ni temu promjene imena stadiona nikada nismo ni načeli, a kamoli o njoj zvanično razgovarali.

Nikada ništa nisam skrivao od vijeća, od javnosti, od bilo koga jer ja jedino i umijem raditi javno i samo i isključivo u općem interesu. Od vas posebno se nikada nisam sakrivao i moja vrata su vam uvijek otvorena za svaku vrstu informacije i pojašnjnjenja.

I ja sam dijete Sarajeva, i ja sam navijač FK Sarajeva od kad znam za sebe i najljepše uspomene iz djetinstva me vežu za klub i Koševo. Nikada ni pomislio nisam, a kamoli uradio nešto što bi oštetilo moj voljeni klub, niti ću ikada to uraditi – napisao je Mandić.

Mandić ipak ne objašnjava šta ovo znači u praksi. Jer ako stadion preuzme FSBiH onda oni odlučuju ko će na njemu igrati (za 10-tak godina ovakav S-H FSBiH će garant protjerati FK Sarajevo), odlučuju kako će se zvati (mislite da će Dodikov Vico pristati na ime Haseta Ferhatovića). Zna to sve Mandić, ali se vadi nakon što ga je Đozo razotkrio i pokušava navijačima prodati šarenu lažu, a riješiti se stadiona koji mu je “nepotreban” trošak