SALKIĆ O VULINOVOM “SRPSKOM SVETU”: “Srbija već godinama provodi tihu aneksiju Republike Srpske, kroz objedinjavanje institucija i…”


…institucija entiteta RS i Srbije, pravljenje jedinstvenog nastavnog plana i programa, usvajanje zajedničkog praznika, kroz zajedničke policijske vježbe, privatizaciju preduzeća… Faktički, stvaranje ‘srpskog sveta’, što je ustvari novi termin za Veliku Srbiju.”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, komentarišući sve agresivniju diplomatiju Beograda prema Bosni i Hercegovini, rekao je “da smo svjedoci postojanja brojnih mehanizama i projekata usmjerenih ka stvaranju ‘srpskog sveta’ i da taj proces nije otpočeo sada”.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da je naša zemlja na ozbiljnom udaru susjedne države, “koja na ideologiji rehabilitiranog četništva želi staviti pod kontrolu vitalne procese u funkcionisanju države Bosne i Hercegovine”.

Prema njegovom mišljenju, najveća odgovornost je na visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici, koji su pokazali zabrinjavajuću popustljivost spram separatističkih politika u bh. entitetu RS.

“Srbija već godinama provodi tihu aneksiju bh. entiteta RS u sastav Srbije, kroz objedinjavanje institucija entiteta RS i Srbije, pravljenje jedinstvenog nastavnog plana i programa, usvajanje zajedničkog praznika, kroz zajedničke policijske vježbe, privatizaciju preduzeća… Faktički, stvaranje ‘srpskog sveta’, što je ustvari novi termin za Veliku Srbiju, otpočelo je potpisivanjem Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i bh. entiteta RS”, naveo je Salkić.

Kako je podsjetio, “tada su naveli da je taj čin protokolaran, jer Dejtonski mirovni sporazum već pruža takve mogućnosti”.

On, između ostalog, navodi da su intenzivirani susreti predsjednika entiteta RS i Srbije. Organizovane su česte sjednice vlada entiteta RS i Srbije. Ministarstva obrazovanja su u koordinaciji kreirala zajedničke planove i programe. Intenzivirana je saradnja NSRS-a i Narodne skupštine Srbije, te njihovih radnih tijela i odbora.

Posjete Banja Luci i Beogradu se odvijaju kao da država Bosna i Hercegovina i ne postoji, a pri tim susretima obično nema državnih obilježja Bosne i Hercegovine. Najdalje se otišlo u saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

“Organizovane su zajedničke vježbe MUP-a Srbije i MUP-a entiteta RS na Drini, koje su predstavljene kao neki zajednički odgovor ili šta već. Potom su uslijedile zajedničke obuke MUP-a RS i MUP-a Srbije, te intenzivno naoružavanje MUP-a RS dugim cijevima i drugim naoružanjem, kroz izgradnju policijskog centra sa vojnim režimom”, stoji u njegovoj reakciji.

Kulturološka agresija na Bosnu i Hercegovinu provodi se, tvrdi Salkić, kroz “agresivan nastup srbijanskih medija na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez realnih mogućnosti regulacije ove oblasti s ciljem očuvanja nacionalnih interesa, kako to mora biti na teritoriji nezavisne i suverene države”.

Dodao je i da je Srbija je izvršila agresiju na obrazovni sistem u dijelu Bosne i Hercegovine, a “ne treba zaboraviti da Elektroprivreda Srbije traži način da preko zajedničkih ulaganja optereti Elektroprivredu RS-a, te da na takav način uskoro postane njen vlasnik”.

Srbija, dodaje, iako i sama siromašna, ulaže u entitet RS kao da je njena teritorija i sve sa imenom Srbija. Usvojen je i zajednički praznik tzv. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u entitetu RS i Srbiji, kao dio toga procesa.

“Najava da bi se mogao Dan entiteta RS slaviti kada i Dan Srbije pokazuje u kojoj smo fazi tog ‘srpskog sveta’. Princip kuhanja žabe očito daje rezultate, u pokušaju stvaranju ‘srpskog sveta’ na račun teritorije Bosne i Hercegovine”, navodi Salkić, piše Klix.

Ističe da je izgradnja “srpskog sveta” u posljednjih 15 godina donijela je Bošnjacima trajne i nesagledive štete.

“Najveća odgovornost je naravno na visokom predstavniku, kao osobi koja je od strane PIC-a zadužena za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, sa te adrese zadnjih godina smo imali samo poslovičnu ‘zabrinutost’ i ništa više. Ured visokog predstavnika dopustio je da se iz Beograda vrši strateški i ciljano sistematska destrukcija naše zemlje, intenzitetom koji možemo usporediti sa ratnim destrukcijama. Očekujemo da će promjena na čelu Ureda visokog predstavnika donijeti konačno i promjenu politike”, kazao je potpredsjednik Ramiz Salkić.

(SB)