SAD SANKCIONISALE KOSOVO ZBOG KURTIJEVE ODLUKE: Otkazano učešće Kosova u NATO vježbama, prijetnja Palestinom


“Postoji opasnost da se na sjeveru Kosova uspostavi međunarodni protektorat i da se stvori nova Palestina! “SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u sjevernim opštinama “nasilno ušli” u zgrade opština na sjeveru. Zatražili smo od Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vojnim vežbama Defender Europe 2023 prva posljedica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Washingtona da deeskalira situaciju na sjeveru države.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u sjevernim opštinama imati posljedice po bilateralne odnose.

“Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć donio američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći”, rekao je Hovenier.

“Za Kosovo ove vježbe su završene”, dodao je on.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u sjevernim opštinama “nasilno ušli” u zgrade opština na sjeveru.

Hovenier je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će donijeti u tom pravcu.

“Zatražili smo od Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije”, rekao je on.

PRIJETNJA: Kosovo će postati Palestina ako …

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da postoji velika opasnost da stranci uspostave de facto, a možda čak i de jure, protektorat nad sjeverom Kosova, prenosi prištinska Gazeta Blic.

“Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa, a to znači manje moći i ovlaštenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju”, istakao je Hovenier.

Upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de facto, a možda i de jure protektorat nad sjeverom i da “kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar”.

Dodao da je neophodno razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se stvari smirile.

SAD imaju dva zahtjeva za Kosovo

Američki ambasador dodao je da Sjedinjene Države imaju dva zahtjeva prema Vladi Kosova: da ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri zgrade opštine na sjeveru.

“Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je Hovenier, navodeći primjer da su načelnici opština na sjeveru položili zakletvu na alternativnim lokacijama.

“Smatramo da je prisustvo Policije Kosova u zgradama, koja je nasilno ušla, izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče Policiju iz ove tri opštinske zgrade”, dodao je.

Prema riječima Hoveniera, preduzimanje ove dvije radnje će pomoći u smanjenju tenzija.

“Moram reći da SAD u ovom trenutku imaju malo entuzijazma da odgovore na interese Kosova kao što su priznanje ili aktivan angažman u promovisanju euroatlantskog puta Kosova”, kazao je Hovenier.