SAD pomažu Ukrajini sa 350 miliona dolara, Francuska 300 miliona eura


Reuters izvještava da je američki predsjednik Joe Biden naložio State Departmentu da odobri 350 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

 

U memorandumu državnom sekretaru Antony Blinken, Biden je odredio da se 350 miliona dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine.

Francuska će pružiti Ukrajini dodatnu pomoć od 300 miliona eura i osigurati potrebnu obrambenu opremu, javlja Anadolija.

Kako piše francuski dnevni list “Le Monde”, predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je isporuku dodatnih 300 miliona eura pomoći Ukrajini, zajedno s vojnom opremom i obećao da će poduzeti korake u okviru NATO-a kako bi zaštitili baltičke i rumunske saveznike.

Prema pisanju tog lista, Francuska će također zamrznuti imovinu ruskih zvaničnika u zemlji.

Makron je, u poruci koju je uputio zastupnicima u Narodnoj skupštini Francuske, rekao da “ništa neće biti zanemareno po pitanju pomoći Kijevu”.

– Pozdravljam hrabrost koju su pokazali ukrajinski narod i vlast u toj zemlji u pružanju otpora masovnoj vojnoj ofanzivi Rusije. Ništa nije bilo niti će biti zanemareno. Dugujemo im podršku i solidarnost – poručio je.

Makron je također obećao da će Francuska učiniti svoj dio da pomogne ukrajinskom stanovništvu koje bježi iz zemlje.

(Vijesti.ba)