SAD: Ovo je samo prva faza totalne invazije


Ruski napadi na Ukrajinu koji su počeli rano jutros su dio inicijalne faze totalne ruske invazije Ukrajine, rekao je dužnosnik američkog Ministarsva odbrane.

“Vjerojatno je da će se napad odvijati u više faza. Koliko će ih biti i koliko će trajati, to ne znamo, ali ovo što sad vidimo su inicijalne faze totalne invazije”, rekao je viši američki obrambeni dužnosnik.

“Krenuli su na Kijev”, rekao je pa dodao: “Napad koji je počeo lansiranjem projektila na Ukrajinu uključuje tri glavna smjera napada”.

“Prvi smjer je s juga prema sjeveru, dakle s poluotoka Krim prema gradu Khersonu. Drugi smjer je sa sjevera prema jugu, odnosno iz bjelorusije prema Kijevu. Treći napad odvija se iz smjerova sjeveroistočno i sjeverozapadno od Kijeva”, rekao je dužnosnik.

“I dalje vjerujemo da Rusi imaju namjeru obezglaviti ukrajinsku vladu i instalirati vlastitu vlast. To bi moglo objasniti ovako brzi napad u smjeri Kijeva”, dodao je.

Ruski napad koji je počeo rano jutros uključivao je “više od 100 projektila raznog tipa”, rekao je viši američki obrambeni dužnosnik.

Primarno se radilo o “balističkim projektilima kratkog dometa”, ali korišteni su i “balistički projektili srednjeg dometa, krstareći projektili i projektil zemlja-zrak” te “projektili lansirani s brodova u Crnom moru”.

Rusi su u inicijalnoj fazi napada koristili namjanje 75 teških i srednjih bombardera. Koristili su i kopnene snage koje su u Ukrajinu ušle iz Bjelorusije, sjeverozapadno od Kijeva.

Zasad su ruski napadi uključivali vojne mete, prvenstveno vojarne, spremišta oružja i oko deset vojnih aerodroma, zaključio je dužnosnik, prenosi Index.hr.

(Vijesti.ba)