Sa samo 20 godina, Olivija se suočila sa teškom

Sa samo 20 godina, Olivija se suočila sa teškom onkološkom dijagnozom – Hodžkin-limfom, stadijum 3b.

Tegobe Olivije Dženings su počele u oktobru 2022. godine – bila je stalno umorna i iscrpljena, boljela su je leđa, a kašalj nikako nije prestajao.

Mislila je da je dobila grip, ali nije uspijevala da se oporavi. Kad je, na kraju, napipala malu izraslinu iznad lijeve ključne kosti, otišla je kod ljekara.

Analize krvi su pokazale da se u tijelu razvila neka upala, zatim su konstatovali da ima urinarnu infekciju. “Bilo mi je to čudno”, kaže Olivija, “jer nisam imala nikakve simptome.”

Ni ultrazvuk nije pokazao da postoji bilo kakav problem – nije bilo kamena u bubregu, ničeg što bi objasnilo bol u leđima. Tek kad je urađen snimak skenerom, otkrivena je bolest.

“Ljekar je ušao blijed u licu i kazao mi – `ovo ne izgleda dobro`”, priča Olivija koja je, u tom trenutku, imala samo 20 godina. “Po cijelom stomaku su bili otečeni limfni čvorovi.”

Provela je nedjelju dana u bolnici, gdje su obavili biopsiju. Pokazalo se da su promjene zahvatile vrat, grudni koš, abdomen i pelvis. Krajem januara 2023. godine potvrđena je dijagnoza Hodžkin-limfoma, stadijum 3B.

Bio je to strašan šok za Oliviju. “Prva misao mi je bila – nikad se neću udati”, kaže ova mlada djevojka. Međutim, ljekari su joj kazali da je stigla prije nego što se karcinom proširio na čitav organizam.

Od preliminarne dijagnoze da ima urinarnu infekciju, do prve hemoterapije, prošlo je samo nedjelju dana. Poslije prva dva mjeseca, karcinom je, prema Olivijinim rečima, “skoro potpuno nestao”. Ostalo je još tri hemoterapije koje treba da primi i neće biti potrebna operacija.

Prije dijagnoze, Olivija je vježbala četiri puta nedjeljno, nikad nije zapalila cigaretu, hranila se zdravo i vrlo rijetko je pila alkohol. U porodici nema onkološke pacijente.

“Ljekari kažu da nisam mogla da preveniram ovakvu vrstu karcinoma, ali je dobro što sam bila u kondiciji i mogla da dobro prihvatim hemoterapiju”, kaže Olivija. Ona se trudi da održi dobro stanje duha, snima video klipove za TikTok dok je u bolnici, šminka se i jedva čeka trenutak da se ponovo vrati svom životu.