S obzirom na to da je cena struje objavljena

S obzirom na to da je cena struje objavljena, važno je za sve građane Srbije da je racionalno koriste i da znaju kako da smanje račune.

Najava da će struja u Srbiji poskupeti mnoge je navela na razmišljanje o uštedi! Iz EPS-a je najpre stigla informacija da će struja poskupeti za najmanje 20 do 40 odsto , što je predsednik Srbije demantovao i rekao da cene “neće do neba”.

Koliko god cijena bila visoka, važno je znati trikove za uštedu novca.

Beogradski električar otkriva za Kurir kako da uštedite na uređajima koje svakodnevno koristite.

Klima

Tokom letnjih dana klima je neophodna, ali dosta troši.

– Termostat treba podesiti na višu temperaturu, da ne bude, na primjer, 23 nego 25 stepeni, jer se tako štedi tri do pet posto energije.

Klima, Klima, Loznica
FOTO: KURIR/T.ILIĆ

Cooker

Kuhanje, posebno u višečlanim porodicama, dio je svakodnevnog života, pa uključuje i veliku potrošnju električne energije.

– Kada koristite rernu, ključni savet je da je ne otvarate tokom pečenja, a ko može, preporučuje se da u njoj ispeče dva jela, jer se osim struje štedi i vreme. Trik je da ranije isključite rernu i ostavite jelo da se kuva na toplom dok se rerna hladi. Što se tiče ploča za kuhanje – ključno je da veličina tiganja odgovara veličini ploče za kuhanje, kako se ne bi trošila nepotrebna energija, kao i korištenje tiganja sa debljim dnom štede energiju jer se hrana u njima brže priprema .

Cooker
FOTO: PROFIMEDIA

Mašina za pranje i suđe

Za ova dva uređaja važi isto pravilo – ni mašinu za pranje veša ni mašinu za sudove ne treba uključivati ​​dok ne budu puni rupa, jer troše istu količinu struje bez obzira na količinu prljavih stvari i posuđa u njima. Preporučljivo je da se uključuju na jeftinu struju, jer na taj način možete mnogo uštedjeti.

veš mašina, pranje, čišćenje
FOTO: PROFIMEDIA

EPS savetuje

Laka ušteda od 2.000 dinara

Iz EPS-a su obavestili građane da vode računa o načinu na koji troše električnu energiju i predložili način uštede: – Laptop uključen u utičnicu godišnje u proseku troši 87,6 kW, dok stalno priključena mikrotalasna pećnica potroši skoro 24,96 kWh tokom godine. Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše struje troše: mašina za pranje sudova (480 kWh godišnje), šporet sa električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje) – navode iz EPS-a i savetuju da veš samo okrećete na mašini kada je struja jeftina, jer se jedino tako može uštedeti i do 2.000 dinara mesečno.

Frižider

Što se tiče frižidera, važno je obratiti pažnju na to da se vrata nikada ne ostavljaju dugo otvorena jer će mnogo toplote ući unutra.

– Uređaj tada mora da se spusti na temperaturu na kojoj inače jeste, a za to će crpiti dodatnu količinu struje – kaže naš sagovornik.

Frižider, čoveče
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sijalice

Koliko god suludo zvučalo, gašenje sijalica štedi mnogo struje. Posebna je ušteda ako se obične sijalice zamijene štedljivim LED sijalicama koje troše znatno manje od običnih.

LED sijalice, Hangar
FOTO: PR

Bojler

Jedan od najvećih potrošača električne energije je bojler, pa za njega treba koristiti jeftinu struju i grijati vodu samo noću. I to nije jedina stvar koja spašava…

– Kamenac usporava proces grijanja i dovodi do veće potrošnje električne energije. Zato je veoma važno da bojler redovno čistite od kamenca – rekao nam je električar sa kojim smo razgovarali, dok je drugi rekao za Prvu TV:

– Ja lično nikada ne isključujem bojler. Nema uštede ako ga isključite. Ljubitelj sam toga da bojler bude stalno uključen, osim ako se radi o bojleru u vikendici iz koje se izlazi samo povremeno.

bojler
FOTO: PROFIMEDIA

Ostali uređaji

Kada ne koristite manje uređaje u kući, obavezno ih isključite iz struje. Računar crpi najaktuelnije, pa ako ga iz nekog razloga ne isključite, ugasite barem monitor. Također, mikrovalna pećnica, TV, punjači i kuhala za vodu troše struju čak i kada su samo uključeni u utičnicu. Preporučljivo je isključiti sve.

Mikrovalna