Ruski ratni brod i bombarder SU-24 pucali na britanski razarač u Crnom moru


Britanski razarač HMS Defender, Daring klase, proizveden za kraljevsku ratnu mornaricu. (Foto: Royal navy)

Ruski ratni brod ispalio je u srijedu hice upozorenja kako bi prisilio britanskog razarača da napusti vode u blizini Krima, u Crnom moru, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane


Ministarstvo je saopćilo da je ruski ratni brod ispalio hice upozorenja nakon što je britanski raketni razarač, Defender, ignorirao upozorenja protiv upada u teritorijalne vode Rusije. Rečeno je da je ruski bombarder Su-24 također lansirao bombe ispred britanskog broda, kako bi ga primorao da promijeni kurs.

Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine, što je potez koji većina država u svijetu nije priznala. Rusija je često agresivno presretala ratne brodove NATO-a u regiji, smatrajući ih elementom destabilizacije, iako članice NATO-a, uključujući Tursku, Rumuniju i Bugarsku, dijele zajedničku obalu u Crnom moru.

Prema nekoliko izvještaja koji kruže internetom, kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) zajedno s kraljevskom mornaricom (RN) povećalo je patroliranje duž ruskih granica od prošle godine, što je „operacija bez presedana”, koja je natjerala rusku vojsku na zauzimanje odbrambenog položaja.

 Raytheon Sentinel služi za elektronsko ratovanje i izviđanje u okviru Britanskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva (Foto: Flickr/
Jerry Gunner)

Prema ruskom vojnom sajtu TopWar, britanske oružane snage su prošle godine poslale oko 28 aviona koji djeluju u arktičkoj zoni, u blizini poluostrva Kola i preko Crnog mora, do ruske granice, gdje su bili raspoređeni sistemi S-400 i S-300. Letovi su izvođeni u formacijama od po pet vojnih aviona, koji uključuju Eurofighter Typhoone, RAF Voyager Airbus A330 MRTT, Boeing E-3 Sentry (AWACS), izviđački avion RC-135 i avion za elektronsko ratovanje Raytheon Sentinel.

„Britansko ratno vazduhoplovstvo i mornarica povećali su svoju aktivnost duž granica Ruske Federacije, vršeći patrole. Na ovaj način identificiraju ranjivosti protuzračne odbrane Ruske Federacije, kako bi se kasnije mogle iskoristiti. Patroliranje se vrši od kraja augusta ” objavila je Avia.Pro prošle godine.

Izvještaji navode da je operacija dio plana Britanije i partnera iz NATO saveza, radi skeniranja frekvencija odbrambenih sistema, što će im omogućiti da prepoznaju ranjivosti ruske protuzračne odbrane. Ovo bi moglo stvoriti “prozor” za stealth avione poput F-22 i F-35, kako bi se približili regiji, bez da budu otkriveni od strane ruskih protuzračnih sistema.

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka koji je dao izjave za Avia.Pro prošle godine, „Britanci će možda proučiti „ rupe“ u ruskim sistemima PZO, uključujući sposobnost rada u multitasking modu. Ovo je prvi put da se to ispitiva i Rusija bi trebala biti spremna za bilo kakav razvoj situacije. “

Sistem S-400 važi za najnapredniji sistem protuzračne odbrane dugog i srednjeg dometa, koji je dizajniran da otkrije i uništava avione, krstareće i balističke rakete. Međutim, ruska strana tvrdi kako je S-400 sposoban da otkriva i uništava borbene avione pete generacije, poput F-22 i F-35.

Izvor: AP