Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti se obrušio na Schmidta: “Razveden je od stvarnosti”
Predstavnik Ruske federacije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija obratio se na sjednici posvećenoj aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kazavši kako je politička kriza u zemlji postala stalna realnost, te da izaziva sve veću zabrinutost.

Zapadne aktere optužio je za podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, poručivši da su njegovi ključni principi ugroženi.

Evropske i NATO integracije proglasio je “opsesivnom željom zapadnih država, usprkos željama naroda u BiH”.

“Vijeće sigurnosti ne može zanemarivati činjenicu da pred njegovim očima BiH postaje kolonijalni entitet kojim otvoreno manipulišu Washington i Brisel. Imaju i samoprozvanog visokog predstavnika koji je sam preuzeo čitav niz državnih funkcija, čak i na zakonodavnom nivou. Pseudo-visoki predstavnik je razveden od stvarnosti, to je jasno vidljivo u njegovom izvještaju. Izražavam žaljenje što je Vijeće sigurnosti UN-a primatelj takvih izmišljotina”, rekao je ruski predstavnik, ujedno pozivajući da se pročita izvještaj kojeg su sačinile vlasti u entitetu RS.

Podsjetimo, u posljednjem, petom po redu izvještaju o stanju u BiH, a koji se odnosi na period od aprila do septembra ove godine, Christian Schmidt je naveo kako svjedoči “do sada neviđenom nivou napada” na Dejtonski sporazum i na njegov mandat, a koji su uglavnom dolazili od Milorada Dodika, predsjednika RS. Dodika je optužio i za dvije ogromne političke krize u zemlji.

Schmidt danas ne boravi u New Yorku, ali je na sjednici prisutan predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Treba napomenuti i da je sa 15 glasova za i bez glasova protiv Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija danas usvojilo rezoluciju 27/06 kojom je potvrđen ostanak misije EUFOR-a u BiH.