Ruski propagandni portal pohvalio ministra Konakovića – “Uskladit će odnose sa Srbijom i Hrvatskom!”


Ruski portal dalje piše da je Konaković već najavio da će Srbija i Hrvatska biti prve njegove destinacije kao ministra vanjskih poslova i da je pokazao spremnost “da konačno riješi pitanje državne granice sa Beogradom što će otvoriti mogućnosti učestvovanja BiH u zajedničkim energetskim projektima sa Srbijom, za što se Republika Srpska zalaže čim prije je moguće”.

Ruski portal “Balkanist” specijaliziran za područje Balkana objavio je danas dužu analizu aktuelne političke scene u BiH sa posebnim naglaskom na nedavno formirano novo Vijeće ministara BiH i ulogu novog šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića.

U analizi koju potpisuje novinar Kiril Borščov se navodi da je novo Vijeće ministara formirano u rekordnom roku te da ga pored srpskog SNSD-a i hrvatskog HDZ-a čini i proširena koalicija koja zastupa interese Bošnjaka.

U analizi se navodi da su “Bošnjaci zadržali najvažnije od ministarskih mjesta – mjesto ministra vanjskih poslova”, te da ga je preuzeo Elmedin Konaković iz stranke Narod i Pravda.

“Mnogi stručnjaci se nadaju da će dolaskom novog ministra vanjska politika Sarajeva postati uravnoteženija i strateški prilagođenija nego u mandatu Bisere Turković. Turković se na polju međunarodnih odnosa često ponašao kao slon u prodavnici porculana, uspjevši izazvati niz skandala visokog profila kako u zemlji tako i u inostranstvu”, navodi se u analizi ruskog portala.

Uspostavljanje dijaloga sa Srbima nisu prazne riječi”

Ruski portal navodi da je na unutrašnjopolitičkoj sceni Bosne i Hercegovine i među Bošnjacima, Elmedin Konaković glavni protivnik SDA i njene politike.

“Unatoč tome što je do 2018. godine i sam Konaković bio član SDA, postao je glavni protivnik Bakira Izetbegovića, koji ubrzano gubi utjecaj u zemlji. Smatrajući da SDA stranačke interese stavlja iznad državnih i koči razvoj zemlje, Konaković je formirao vlastitu stranku, izabravši drugačiji politički kurs zasnovan na kompromisima”, navodi ruski Balkanist.

O političkoj strategiji lidera NiP-a Elmedina Konakovića, Balkanist piše da se zalaže za “konstruktivan dijalog i saradnju s vodećim političkim snagama bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba unutar zemlje” te da će “novi ministar će vjerovatno uskladiti odnose s najbližim susjedima – Srbijom i Hrvatskom”.

“Konaković je uspio obznaniti svoju namjeru da to učini u nekoliko svojih nedavnih intervjua. Uspostavljanje dijaloga sa Srbima nisu prazne riječi. O tome svjedoči najnoviji uspjeh u pregovorima o formiranju Vijeća ministara i kontinuirana kampanja hajke na novog čelnika MVP BiH od strane prozapadnih medija bliskih i kontroliranih od strane Izetbegovića, koji konstantno optužuju Konakovića za korupciju i bliske odnose s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”, navodi ruski Balkanist i dodaje da je “radikali iz SDA i zapadnih medija” optužuju Konakovića i cijelu Osmorku za “izdaju interese bosanskih muslimana i djeluju u interesu Srbije i Hrvatska”.

I sam Konaković, piše ruski Balkanist, otvoreno priznaje potrebu uvažavanja mišljenja Srba u Bosni, pa tako i njihovog prava na posebne odnose sa Srbijom, u kojoj vide svoju “veliku domovinu”.

“Isto se odnosi i na Hrvate. Što se tiče optužbi da je prijatelj s Dodikom, na tu temu Konaković se u nedavnom intervjuu za kanal N1 (projekt CNN-a) našalio da su vrlo bliski s predsjednikom Republike Srpske zbog ljubavi prema košarci”, dodaje ruski portal.

Prema novom ministru, piše ruski Balkanist, unutrašnji dijalog trebao bi postati temelj za niveliranje cjelokupne vanjske politike i politike BiH, koja je u protekla dva desetljeća degradirana.

“Upravo unutrašnji dijalog bez vanjskih uplitanja treba odrediti sve procese u zemlji. Istovremeno, Konaković priznaje da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku nije sposobna samostalno odlučivati ​​o svim pitanjima. Za to je, smatra Konaković, potrebno ojačati unutarnje povjerenje između političkih snaga i naroda u BiH, koje je na dosta niskoj razini”, navodi se u analizi ruskog portala.

“BiH ima sve šanse nastaviti voditi nezavisnu politiku od Washingtona i Bruxellesa”

Ruski portal dalje piše da je Konaković već najavio da će Srbija i Hrvatska biti prve njegove destinacije kao ministra vanjskih poslova i da je pokazao spremnost “da konačno riješi pitanje državne granice sa Beogradom što će otvoriti mogućnosti učestvovanja BiH u zajedničkim energetskim projektima sa Srbijom, za što se Republika Srpska zalaže čim prije je moguće”.

Balkanist na kraju konstatuje da, “iako novi ministar vanjskih poslova BiH ističe kako evropske integracije trebaju ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrih odnosa ‘prema Istoku’, signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse nastaviti voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Bruxellesa, pa tako i na području odnosa s Moskvom”.

“A to znači da će BiH ostati zemlja koja se službeno nije pridružila sankcijama Rusiji i nema vizni režim za Ruse”, zaključuje ruski propagandni portal. 

(SB)