Ruski generali kao glineni golubovi

Rat u Ukrajini pokazuje se iznimno smrtonosnim za ruske generale, sive ljude ukrašene medaljama i ordenjem koji su intenzivno na meti ukrajinskih snaga i ginu brzinom koja nije viđena od Drugog svjetskog rata. Ukrajinski dužnosnici kažu da su njihove snage na bojnom polju ubile sedam generala, snajperima, u bliskoj borbi i bombardiranjem, piše The Washington Post a prenosi Index.hr.

“To je vrlo neobično”

Ako su podaci vjerodostojni, smrt tolikog broja generala, zajedno s višim komandantima ruske vojske i mornarice u samo četiri sedmice borbe premašuje stopu gubitaka viđenu u najgorim mjesecima borbi u krvavom devetogodišnjem ratu koji je Rusija vodila u Čečeniji, kao i ruske i sovjetske kampanje u Afganistanu, Gruziji i Siriji.

“To je vrlo neobično”, rekao je jedan visoki zapadni zvaničnik, izvještavajući novinare o toj temi, koji je pritom potvrdio imena, činove i status poginule sedmorice.

Ukupno je najmanje 15 viših ruskih komandanata ubijeno na terenu, rekao je Markijan Lubkivskij, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane i bivši ukrajinski ambasador u Hrvatskoj.

Funkcioneri NATO-a procijenili su prije nekoliko dana da je u četiri sedmice rata ubijeno čak 15.000 ruskih vojnika, što je vrlo velika brojka. Rusija je ponudila daleko nižu brojku, izvijestivši u petak da je poginuo samo 1.351 njezin borac.

Legitimna ratna taktika

Ruska vlada nije potvrdila smrt svojih generala. Ako se brojevi ubijenih viših komandanata pokažu tačnima, ruski generali ili su imali iznimnu nesreću ili su uspješno gađani – ili oboje.

Pucanje u generale legitimna je ratna taktika i otvoreno su je prihvatili ukrajinski dužnosnici, koji kažu da su njihove snage usredotočene na usporavanje ruskog napredovanja koncentrirajući vatru na ruske komandne jedinice u blizini linija fronta.

Jeffrey Edmonds, bivši direktor za Rusiju u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, a sada viši analitičar u think tanku CNA u Vašingtonu, rekao je da ukrajinske snage izgleda ciljaju na “svakoga sa sijedom kosom koji stoji u blizini hrpe antena”, što je signal da bi mogao biti viši oficir.

Ruski generali bliži frontu nego njihovi kolege iz NATO-a

Neki stručnjaci sugeriraju da ruska vojska ima problema s očuvanjem sigurnosti svojih komunikacija i da su ukrajinske obavještajne jedinice pronašle svoje mete zbog ruske nepažnje, a ruske snage svele su na korištenje nešifriranih uređaja. Bilo je izvještaja da su ruski vojnici koristili mobilne telefone.

Pentagon i drugi zapadni zvaničnici kažu da ruski generali općenito djeluju bliže linijama fronta nego njihovi kolege iz NATO-a. Po ustroju, ruska vojska je prepuna visokih oficira, što ih čini brojnim, iako ne i potrošnim.

Vojni analitičari i zapadni obavještajni funkcioneri kažu da su ruski generali u Ukrajini možda više izloženi i pozicionirani bliže frontu jer se njihova strana našla u poteškoćama te da su viši oficiri raspoređeni bliže akciji kako bi zaustavili haos.

Neophodni da bi pokrenuli uplašene ruske vojnike?

Jedan je zapadni funkcioner sugerirao da su ruski generali također bili neophodni kako bi pokrenuli uplašene ruske vojnike u napad, uključujući slabo obučene regrute. Početkom marta ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu odbrane da povuče regrute iz borbe, nakon što je javno obećao da neće biti angažirani u Ukrajini.

Pentagon, NATO i zapadni dužnosnici kažu da se ruska vojska u Ukrajini bori s niskim moralom. Ruski vojnici napali su i povrijedili svog komandanta nakon što je njihova brigada pretrpjela teške gubitke u borbama izvan glavnog grada Kijeva, izvijestili su zapadni zvaničnik i ukrajinski novinari.

Tenkom pregazili vlastitog pukovnika?

Postrojbe 37. motorizirano-pješačke brigade naletjele su tenkom na pukovnika Jurija Medvedeva, ozlijedivši mu obje noge, nakon što je njihova jedinica izgubila gotovo polovinu ljudi, navodi se na Facebooku ukrajinskog novinara Romana Cimbaljuka. U objavi je navedeno da je pukovnik hospitaliziran.

Jedan visoki zapadni funkcioner rekao je kako vjeruje da je Medvedev ubijen zbog razmjera gubitaka koje je pretrpjela njegova brigada.

Oleksij Arestovič, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za The Washington Post da je ukrajinska vojska usredotočila svoje napore na “usporavanje tempa” ruske invazije, dijelom tako što će “odsjeći glave” isturenim komandnim mjestima, misleći na ubijanje, a ne doslovno odrubljivanje glave.

“To ostavlja snažan dojam”

Ubijanje viših oficira može usporiti rusko napredovanje za tri do pet dana prije nego što se uspostave nove strukture rukovođenja i komandovanja, rekao je Arestovič. Uspješno ciljanje pripisao je i izvrsnim obavještajnim podacima i brojnim ruskim ranjivostima. Arestovič je napomenuo da osim usporavanja ruskog zamaha, ubijanje njihovih generala potkopava ruski moral, dok jača ukrajinsku odlučnost.

“Smrt takvih oficira brzo postaje javna informacija koju je vrlo teško sakriti. Za razliku od smrti običnog vojnika, to ostavlja snažan dojam”, rekao je Arestovič.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici imenovali su sedam ruskih generala ubijenih u akciji: Magomeda Tušajeva, Andreja Suhoveckog, Vitalija Gerasimova, Andreja Kolesnikova, Olega Mitjajeva, Jakova Rezanceva i Andreja Mordvičeva. Ruski dužnosnici i ruski mediji potvrdili su smrt samo jednog generala.

Ubili ga hicem iz snajpera na samom početku rata

Suhoveckij, zamjenik komandanta ruske 41. armije, ubijen je snajperskim hicem na početku rata, rekli su ukrajinski dužnosnici. Na njegovu pogrebu u Novorosijsku, lučkom gradu na Crnom moru, zamjenik gradonačelnika rekao je da je Suhoveckij “herojski umro tokom borbene misije u specijalnoj operaciji u Ukrajini”.

Kristo Grosev, direktor istraživačke grupe Bellingcat, potvrdio je smrt Vitalija Gerasimova, koju su prvi objavili ukrajinski obavještajci. Istražitelj Bellingcata također je izvijestio o telefonskom pozivu službenika ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) 7. marta, u kojem je smrt prijavio svom nadređenom. Ovaj poziv presrele su ukrajinske obavještajne službe i podijelile ga s novinarima.

Jedan od prvih komandanata za koje je Ukrajina tvrdila da ih je ubila krajem februara bio je Tušajev, desna ruka čečenskog vođe Ramzana Kadirova. Kadirov je negirao tu tvrdnju na svom kanalu na Telegramu, a čečenski ministar informiranja Ahmed Dudajev objavio je audioporuku, navodno od Tušajeva, za koju je rekao kako dokazuje da je živ.

“Narativ borbe Davida protiv Golijata”

Smrti visokih oficira slave se na ukrajinskim društvenim mrežama, ali nema ih u ruskim vijestima. Ubijanje ruskih generala važno je za Ukrajinu, posebno u “narativu borbe Davida protiv Golijata koji sada proživljavaju”, rekla je Margarita Konaev, stručnjakinja za ruske vojne inovacije u Centru za sigurnost i novu tehnologiju Univerziteta Georgetown.

Dodala je da će priroda borbi, u bliskim prostorima u urbanim sredinama, vjerojatno povećati broj poginulih na obje strane, kako među civilima, tako i među običnim vojnicima i komandantima. Urbana dimenzija je posebno smrtonosna.

Mason Clark, viši analitičar i stručnjak za rusku vojsku na Institutu za proučavanje rata, rekao je kako ukrajinski izvještaji sugeriraju da su radijske komunikacije ruskih snaga ranjive na presretanje i lociranje.

Prije nego što je započeo rat s Rusijom, Clark je rekao da su ukrajinske snage naučile kako koristiti komunikacije za “ciljanje i lociranje” izvora artiljerijske vatre u separatističkim enklavama u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ne zna se ni šta vojska govori Putinu o gubicima

Ruth Deyermond, stručnjakinja za postsovjetsku sigurnost na Odjelu za ratne studije na King's Collegeu u Londonu, rekla je da nije poznato kako bi gubitak visokih oficira u Ukrajini mogao utjecati na razmišljanje u Kremlju. Kako se Putinov krug suzio, a donošenje odluka postalo tajnovito, ne znamo ni šta njegova vlastita vojska Putinu govori o gubicima, ističe Deyermond.

Visoka stopa gubitaka ruskih komandanata u Ukrajini naglašava problem invazije na zemlju na temelju lažnih pretpostavki, očekujući brzo rušenje ukrajinske vlade i postavljanje marionetskog režima te vraćanje pod okrilje Moskve. Vojna operacija za koju je Rusija očekivala da će trajati nekoliko dana ušla je u drugi mjesec. Rusija je vrlo osjetljiva na vojne žrtve, posebno na visoke oficire.

Nazvavši invaziju “specijalnom vojnom operacijom” za oslobađanje Ukrajine od “neonacista”, ruske vlasti zabranile su novinarima korištenje izraza “rat” i kriminalizirale kritiku vojske ili objavljivanje bilo kakvih informacija koje bi mogle narušiti njezin ugled.

Nakon početnih ruskih neuspjeha, Putin je jednostavno udvostručio ratne napore, a Kremlj je umanjio nade u obustavu sukoba na mirovnim pregovorima. Čini se da se ruske vlasti spremaju na dugotrajnu i krvavu kampanju, jačajući domaće jedinstvo propagandnim kampanjama, dok vojska pojačava svoj pritisak na Ukrajinu, zaključuje The Washington Post.

politicki.ba