Ruske snage izgubile kompletnu elitnu brigadu na istoku Ukrajine (VIDEO)


Dok Rusija “opipava” odbrambene linije ukrajinskih snaga prije očekivane ofenzive, izgubila je cijelu brigadu elitnog 155. mornaričkog napadajući Vuhledar u regiji Donjecka. Pored gubitaka u ljudstvu, Rusi su izgubili ogroman broj tenkova i oklopnih vozila.

“Veliki broj neprijateljskih snaga, uključujući i komandni kadar, uništen je u blizini Vuhledara i Mariinke u Donjeckoj oblasti. Osim toga, tokom prošle sedmice neprijatelj je izgubio oko 130 jedinica tehnike, uključujući 36 tenkova”, kazao je Oleksiy Dmytrashkivskyi, voditelj ujedinjenog press centra Tavriskog okruga Ukrajinskih obrambenih snaga.Ruske snage također su gubile 150-300 marinaca dnevno u blizini Vuhledara, rekao je Dmytrashkivskyi. Procijenio je da je brigada brojala ukupno oko 5000 vojnika, čiji su pripadnici poginuli, ranjeni ili zarobljeni.Institut za proučavanje rata u svom izvještaju je naveo da su taktički neuspjesi oko Vuhledara vjerojatno su dodatno oslabili uvjerenje ruske ultranacionalističke zajednice da su moskovske snage u stanju pokrenuti odlučnu ofenzivnu operaciju.

“155. brigada je već tri puta morala biti popunjavana. Prvi put nakon Irpina i Buche; drugi put su poraženi kod Donjecka. A sada je gotovo cijela brigada već uništena kod Vuhledara” rekao je Dmytrashkivskyi. Ono što je također zanimljivo je da Rusi koriste taktiku “ljudskih valova” jurišajući na položaje bez podrške vozila.
Poraz se dogodio samo nekoliko dana nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio o “uspješnoj ofenzivi kod Vuhledara”. Ukrajinsko ministarstvo obrane ismijalo je te tvrdnje objavivši video uništenja ruske vojne kolone na tom području.

“Ukrajinska artiljerija gađa veoma precizno. Izgubljeno je više od 30 jedinica oklopnih vozila. Deseci tenkista su poginuli. Još više je poginulo marinaca i specijalaca. Ukrajinci su pucali u napadače kao u streljani”, rekao je Girkin.

Girkin je poraz kod Vuhledara pesimistički opisao kao završetak ofanzive ruske vojske na cijelom frontu oko Donjecka.