Ruska televizija “pomogla” Ukrajincima da unište agresorski brod?


Danas su se pojavile teorije kako su Rusi sami krivi što im je potopljen vojni brod.

Ukrajinske vlasti priopćile su kako su u četvrtak uništile veliki ruski desantni brod Saratov koji je eksplodirao i izgorio u luci okupiranog ukrajinskog grada Berdjanska na obali Azovskog mora.

Snimka uništenog broda proširio se društvenim mrežama.

Large Landing Ship Orsk :: Black Sea Fleet Photoalbum

Desantni brod Saratov

Danas su se pojavile teorije kako su Rusi sami krivi što im je potopljen vojni brod.

Naime, ruske televizije su nekoliko dana ranije objavile prilog u kojem je bilo prikazano iskrcavanje s broda, doduše drugog – Orsk, oklopnih vozila u luci u Berdjansku.

“Ovo je jedinstven prizor: Ruska pomorska armada u luci koju su ukrajinske trupe napustile bez borbe, ostavljajući njezine objekte potpuno netaknute. Smisao ovog broda je prijevoz vojnika i teške opreme. Na njega može stati čak 20 tenkova ili 40 oklopnih transportera, zajedno sa stotinama i stotinama vojnika. Da bi ruska operacija uspjela, najvažnije je da se trupe neprekidno opskrbljuju i pojačavaju”, poručio je tada reporter ruske televizije.

Tri dana kasnije, Saratov je uništen u ovoj luci. Na društvenim mrežama su se pojavile spekulacije da su Ukrajinci ovaj napad uspješno izveli zahvaljujući tome što im je ruska televizija otkrila lokaciju i aktivnosti tog i drugih ruskih brodova.

Međutim, ove navode nije potvrdila nijedna strana.