Ruska propaganda otkriva genocidni cilj rata u Ukrajini: “Treba izbrisati ideju da si Ukrajinac”


Kako rat  u Ukrajini ide sve gore po Rusiju, koja ga i dalje formalno zove “specijalnom vojnom operacijom”, tako je ruska režimska propaganda usmjerena protiv Ukrajine sve agresivnija i sumanutija – iako je prilično ekstremna bila i prije rata.

Ta se ratnohuškačka propaganda posebno ističe na ruskoj državnoj televiziji Rosija 1, odnosno na njenim notornim debatnim emisijama koje se čine kao svojevrsni miks američkog Fox Newsa i srpskog TV Happy u svojim najgorim izdanjima, uz dozu Alexa Jonesa i njegovog InfoWarsa. Tako barem misli i novinarka američkog portala Daily Beast Julia Davis, specijalizirana za praćenje ruskih medija.

 

“Treba izbrisati ideju bivanja Ukrajincem, ona truje slavenski narod 100 godina”

No idućih dana retorika na Rosiji 1 otišla je još dalje i, kako Davis s dobrim razlogom kaže, postala genocidna. Jedan gost tako je ovog tjedna izrazio svoje slaganje – ne poricanje – s tvrdnjom američke zamjenice ministrice vanjskih poslova Victorije Nuland da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši genocid te da je njegov “evidentni cilj izbrisati ideju bivanja Ukrajincem”.

 

“Ja se slažem s Victorijom Nuland, to je genijalno. Ta ideja treba biti izbrisana, od početka do kraja. Ona truje živote slavenskog naroda već 100 godina. Ruskom narodu je rečeno: sad ćete odjednom biti Ukrajinci, iako je samo to ime uvredljivo”, objasnio je ovaj gost svoje viđenje rješenja ukrajinskog pitanja.

“Govorim o ukrajinstvu, o ideji bivanja Ukrajincem, o ideji da je jednom od ruskih naroda rečeno da nisu Rusi. Morate mrziti Ruse i boriti se protiv njih. Tu ideju treba potpuno zatrti i za taj posao će trebati puno vremena”, zaključio je ovaj gost potpuno ignorirajući povijest ukrajinske državnosti koja seže u 10. stoljeće, kao i višestoljetnu povijest ruskih pokušaja zatiranja ukrajinskog nacionalnog identiteta, kulture i jezika.

U još jednom isječku, odnosno kompilaciji isječaka koje je objavila Davis, niz gostiju na Rosiji 1 iznijeli su isti genocidni stav o tome da Ukrajinci nemaju pravo postojati kao zasebna nacija jer su zapravo Rusi – što je stav koji je i sam Putin više puta izrazio.

“Moramo ostati u Ukrajini 30-40 godina i iskorijeniti tu bolest”

“Naš cilj nije da napustimo (Ukrajinu). I možemo dati preciznu prognozu da ćemo morati ostati u Ukrajini 30 do 40 godina. Kad izmijenimo dvije generacije (Ukrajinaca), i iskorijenimo tu bolest (ukrajinskog patriotizma), onda ćemo vidjeti što dalje”, grmio je tako jedan general s tri zvjezdice.

(Index.hr)