Ruska agresija: Rusi ušli u Kijev, u toku su borbe na ulicama - BH Vijesti

Ruska agresija: Rusi ušli u Kijev, u toku su borbe na ulicama


Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. ko 04:30 sati po lokalnom vremenu počeo je raketni napad na glavni grad, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik, ali savjetnik ukrajinske vlade u međuvremenu se javio s informacijom da je srušen ruski avion i da su spriječene dodatne akcije ruske vojske

R. I.


Ukrajinske vlasti pozvale su ljude da ostanu u svojim domovima te da pripreme Molotovljeve koktele.

08.51 Ukrajinske snage balističkom raketom gađale su zračnu bazu Millerovo u Rusiji. Inače, Millerovo je grad i središte administrativnog okruga Millerovsky u Rostovskoj oblasti.

 

08.40 Hakerska grupa Anonymous objavila je cyber rat vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

“Neuhvatljivi stručnjaci” objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

“Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade”, napisali su nešto prije 22 sata. Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Velikoj Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

07.30 Po društvenim mrežama šire se stravične slike ruskih bombardiranja ukrajinskih gradova tokom noći. Borbe su ulaskom u noć izgubile na intenzitetu, ali se pojačavala artiljerijska vatra dok su se snage bjelorusko-ruske koalicije pregrupisale. Za to vrijeme Putinove agresorske artiljerijske “orugulje” su uništavale ukrajinsku infrastrukturu u dugim plotunima.

 

7.00: Žestoke borbe vode se u više gradova, a rano jutros su se čule jake eksplozije i u Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu.

Oko 04:30 sati po lokalnom vremenu počeo je raketni napad na glavni grad, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik, ali savjetnik ukrajinske vlade u međuvremenu se javio s informacijom da je srušen ruski avion i da su spriječene dodatne akcije ruske vojske.

Kako se prenosi, u ovom napadu ima više povrijeđenih.

Rusija napada s kopna, iz zraka i s vode, a u tome ih podržava i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Prema najnovijim informacijama, dosad je život izgubilo 137 ukrajinskih vojnika i civila te je više od 300 ranjeno. S druge strane, ubijeno je oko 50 ruskih vojnika te je usput oboreno šest aviona i helikopter.

STAV