Ruska agresija na Ukrajinu ušla u treći mjesec

Soldiers walk amid destroyed Russian tanks in Bucha, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Sunday, April 3, 2022. Ukrainian troops are finding brutalized bodies and widespread destruction in the suburbs of Kyiv, sparking new calls for a war crimes investigation and sanctions against Russia. (AP Photo/Rodrigo Abd)
Dana 24. februara Rusija je napala Ukrajinu iz tri smjera u najvećem napadu na evropsku državu od Drugog svjetskog rata. Desetine hiljade civila pobjegli su od borbi već prvih dana, a ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je da pokreće “specijalnu vojnu operaciju za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine”.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je poručio: “Rusija je krenula putem zla, ali Ukrajina se brani.”

Danas je ruska agresija na Ukrajinu ušla u treći mjesec. Kraj borbi nije na vidiku, ubijeno je hiljade vojnika na obje strane, prognani su milioni Ukrajinaca, a ukrajinski gradovi su pretvoreni u ruševine. Zabrinjavajuće je i to što ruska agresija postaje sve brutalnija, a posljedice se sve više prenose na cijeli svijet.

 

Ruske snage suočile su se sa neočekivanim problemima od brojnih logističkih problema do herojskog otpora Ukrajinaca. Mjesec dana nakon početka agresije Rusija odustaje od okupacije Kijeva i povlači snage u velikom porazu na istok Ukrajine. Moskva tvrdi da smanjuje svoje ambicije i da će se usredotočiti na teritorij na koji polažu pravo separatisti koje podržava Rusija na istoku Ukrajine, dok ukrajinske snage ponovno zauzimaju gradove u okolici Kijeva.

 

Ukrajina početkom marta optužuje Rusiju za ratne zločine nakon što su u oslobođenom kijevskom predgrađu Buči pronađeni masovna grobnica. U narednim danima Ukrajina otkriva još nekoliko masovnih grobnica čime postaje jasno da su ruski vojnici počinili brojne zločine. Nažalost, ruska vojska je sve do danas nastavila brutalnu agresiju zbog čega je značajno povećan broj ubijenih civila i porušenih gradova.

Rusija je 14. aprila doživjela veliki udar – ponos ruske mornarice u Crnom moru, krstarica Moskva, potonula je nakon eksplozije i požara za koje Ukrajina kaže da su uzrokovane njezinim raketnim napadom. Rusija tvrdi da je brod potonuo nakon eksplozije streljiva, a Washington vjeruje da je ratni brod pogođen s dvije ukrajinske rakete.

Rusija je 18. aprila započela napad na istočnu Ukrajinu osnažena tisućama novih vojnika u, kako je Ukrajina opisala, bitki za Donbas, planiranom zauzimanju dviju istočnih ukrajinskih pokrajina kako bi se stvorio kopneni most s Krimom, dijelom Ukrajine koji je Rusija okupirala 2014.

Ruski general u petak je otkrio kako Moskva želi osvojiti čitavu južnu i istočnu Ukrajinu.

SAFF