Rusi objavili ciljeve: Putin ide i na Moldaviju?


Dopisnik Guardiana Pjotr Sauer na Twitteru je napisao da raniji komentari ruskog vojnog dužnosnika o tome da Moskva planira osvojiti cijelu južnu Ukrajinu …

… kako bi Rusiji dala još jedan ulaz u Pridnjestrovlje predstavljaju ‘najkonkretniju rusku prijetnju Moldaviji’ od početka sukoba.

Rusija je spremna prestati pucati i dopustiti borcima u čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju da napuste tvornicu, zajedno sa svim civilima koji su još tamo, javlja AFP, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane kaže da je spremno za humanitarni prekid vatre u čeličani – ako se ukrajinski vojnici predaju.

‘Još jednom izjavljujemo da je Rusija spremna u svakom trenutku uvesti režim šutnje i objaviti humanitarnu pauzu za evakuaciju civila’, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane, dodajući da će primirje započeti ‘podizanjem bijelih zastave’ ukrajinskih snaga.

Ukrajina do sada nije odgovorila na prijedlog.

Vladimir Putin je u četvrtak naredio svojim postrojbama da zatvore posljednju skupinu boraca koja se tamo skrivala.

Moldavija je predala prvi upitnik o članstvu u Europskoj uniji, izvijestila je putem Twittera predsjednica Maia Sandu.

Ispunjeni upitnik je prvi korak prema stjecanju statusa kandidata, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predao ga je šefu delegacije Europske unije za Ukrajinu, Mattiju Maasikasu, u ponedjeljak.

Dopisnik Guardiana Pjotr Sauer na Twitteru je napisao da raniji komentari ruskog vojnog dužnosnika o tome da Moskva planira osvojiti cijelu južnu Ukrajinu kako bi Rusiji dala još jedan ulaz u Pridnjestrovlje predstavljaju ‘najkonkretniju rusku prijetnju Moldaviji’ od početka sukoba.

(Vijesti.ba)