RS MOŽE ŠTA HOĆE, ALI BOŠNJACI NE: Sramotan kolonijalni odnos OHR-a i SAD prema ZDK


Zašto Amerikanci i OHR nameću zakone i diktiraju procese u dijelu Bosne i Hercegovine kojim uslovno rečeno upravljaju Bošnjaci. Navikli visoki i Amerikanci da se saginju Bošnjaci kako god zapadni vjetar puše. Zašto su jedino u Sarajevu SAD inicirale osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije, a ne u RS i Hercegovini. Je li međunarodna zajednica predvođena SAD zaista pristala biti kolonizator prostora sa bošnjačkom većinom, a sudbinu ostatka Bosne i Hercegovine prepustila u ruke Čovića i Dodika. Niko iz ZDK ili KS nije pozivao na secesiju, referendume i raspad BiH, što Dodik stalno radi i nikom ništa

U državi koja na izbore troši milione neko je pomislio da direkno izabrani narodni predstavnici i delegati mogu i trebaju biti marionete želja zapadnih sila. Zapravo, neko je to pomislio u gram većoj polovini Bosne i Hercegovine, poznatijoj kao Federacija BiH. Jer, da bi bilo šta pomislili na RS, tamo prvo moraju ući. A ući ne mogu, Rusi i Mile Dodik kažu samo probajte.

Zato naši kolonizatori Amerikanci i izvršioci njihovih zamisli u Uredu visokog predstavnika (OHR), nameću zakone i diktiraju procese u dijelu Bosne i Hercegovine kojim uslovno rečeno upravljaju Bošnjaci. Navikli visoki i Amerikanci da se saginju Bošnjaci kako god zapadni vjetar puše.

U Sarajevu su Sjedinjene Američke Države inicirale osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije. I neka su. Korupcija je definitivno metastaza bh. društva. U HNK, ZHK, Kantonu 10, Posavskom i Srednjo-bosanskom kantonu korupcijske metastaze također ne manjka. Ali tamo se nema ko baviti korupcijom koja je u naletu. Jer, gle čuda visoki OHR i Amerikanci ne vide potrebu da tamo instaliraju Ured za borbu protiv korupcije.

Ali su vidjeli potrebu da to rade u Zeničko – dobojskom kantonu, također dominantno bošnjačkom. Neko im je očito i obećao to, a kada su zastupnici naroda podigli glavu i digli ruku za amandmane na novi Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova, krenula je nova američko – OHR-ovska ofanziva.

Kako su nas i navikli da rade, Amerikanci su ekspresno prekinuli saradnju sa ZDK, povlačeći se iz onog što su obećali, jer neko nije htio igrati izdajnički ples na njihove grube note. Ne sporimo da se zbog građana ZDK treba rješavati korupcije, ali to moramo raditi isključivo na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U suprotnom ćemo doći do korupcijskih migracija, jer kada Amerikanci “iskorijene” korupciju u Kantonu Sarajevo, korupcionaši će preći liniju i otići u entitet RS ili neki drugi kanton, možda onaj pod kontrolom Dragana Čovića.

Pitam se kakvu to antikorupcijsku politiku zaista vode Amerika i OHR?

U Federaciji se, istina teško i sporo, ipak hapse osobe iz samog političkog i državnog vrha. Optužuje ih se i procesuira. Dolaze pred sudove i čekaju presude. U entitetu RS i dijelu FBiH pod Čovićevom kontrolom takvih akcija nema, naročito nema spektakularnih upada SIPA-e i drugih policija.

Priča mi drug  neki dan bio u Posušju. Kaže, u tom hercegovačkom gradiću samo oni kojima država registruje službena vozila imaju tablice, svi ostali se voze bez tablica. To nije priča o korupciji, već o nakaradnom sistemu koji su nam upravo stvorili Amerikanci i visoki iz OHR-a.

Tjeranje Sarajeva da procesuira i čistačice bez diploma, dok u Banja Luci nestaju bolnice na otvorenom, a u podrumima se kriju desetine loših respiratora je zakonska podjela države na tri dijela, od kojih se na samo jednom dijelu trenira strogoća pod palicom SAD-a i OHR-a.

Pitanje je kakvu politiku zaista provode Ambasada SAD i OHR, kada nekima nameću svoja rješenja, druge ucjenjuju, dok ih Milorad Dodik u javnosti ponižava i politički šamara. Je li međunarodna zajednica predvođena Sjedinjenim Državama zaista pristala biti kolonizator prostora sa bošnjačkom većinom, a sudbinu ostatka Bosne i Hercegovine prepustila u ruke Čovića i Dodika.

Jer, Dodikova poruka: “Što se nas tiče, iz Amerike mogu da prijete kako hoće. Ja sam godinama pod tim sankcijama i ne osjećam se uopšte loše. Što bih ja imao obavezu prema njima zbog sankcija koje dolaze sa stanovištva tvrdnji koje su laž? Ja sam dobio sankcije jer kršim Dejtonski sporazum. Ali, mene to ne dotiče. Dok mene bira narod RS ja ću voditi politiku kao do sada. Nikada ja nisam tražio da se uvedu mjere koje su prema Bošnjacima ili Hrvatima, a Džaferović i Komšić to stalno traže za Srbe. Neka Amerikanci rade sankcije kakve hoće. Ja ostajem na politici kao do sada. Želim jačati autonomiju RS-a”, najbolje oslikava nemoć Zapada da podjednako tretira istu problematiku na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, niko iz ZDK ili KS nije pozivao na secesiju, referendume i raspad BiH. Niko iz ovih kantona nije odlučio gurati šibice uz nos Amerima uvodeći ruske gigante u privredno – ekonomski prostor.

Vrijeme je da međunarodna zajednica prevashodno SAD i OHR preispitaju svoje pogrešne stavove i politike u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da shvate da ova država ima problem od Une do Drine, od Save do mora. Kada to shvate, onda ćemo im moći vjerovati da nam žele pomoći.

I na kraju. Zašto je problem amandman u Zeničko – dobojskom kantonu, a nisu problem korupcijom i politikom uništeno pravosuđe, koje manje – više kontrolišu Dodik i Čović.

Ako mislite da nismo dorasli i da smo budale, objasnite nam kako to da u SAD korupciju tretirate u svakoj saveznoj državi. A ne recimo samo u New Yorku i Washingtonu, kao što radite kod nas.
Ili radite kako treba, ili se nemojte ni miješati!!! NAP