Roketsan razvio supersoničnu antiradijacijsku raketu koja neutrališe neprijateljsku protuzračnu odbranu


Američki F-16 naoružan sa AIM-120, AIM-9 Sidewinder i antiradijacijskom raketom AGM-88 (Foto: TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF)

Antiradijacijske rakete (ARM) su namijenjene za otkrivanje i neutralisanje neprijateljskog izvora radio emisije. Obično su dizajnirane za upotrebu protiv neprijateljskih radara, iako se na taj način mogu gađati i sistemi za elektronsko ratovanje, pa čak i radio uređaji koji se koriste za komunikaciju.


Turski proizvođač projektila Roketsan, koji je u vlasništvu države, razvio je nadzvučnu protuzračnu raketu za TF-X, autohtoni borbeni avion čiji je razvoj u toku.

Takođe nema dodatnih detalja o karakteristikama projektila, poput njegove težine, dometa i dimenzija. Međutim, očekuje se da će imati jedinstveni dizajn, pasivnu RF glavu i AESA radar, potvrdili su izvori iz kompanije.

“Ne možemo pružiti nikakve informacije o projektu Akbaba zbog tajnosti iz razloga nacionalne sigurnosti”, odgovorila je kompanija Roketsan za upit portala Defense News 8. jula.

Američka antiradijacijska raketa AGM-88E HARM (Foto: David Monniaux/Wikimedia)

No, službenik kompanije, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će projektili Akbaba zamijeniti seriju od oko 100 projektila AGM-88 HARM u inventaru turskog ratnog zrakoplovstva.

Američka firma Raytheon Technologies je proizvela AGM-88 HARM, koji je ujedno i brza, antiradijacijska raketa čija je misija da otkrije i uništava neprijateljske radare, kao glavni element sistema protuzračne odbrane.

Zvaničnik turskog ratnog vazduhoplovstva potvrdio je da će Akbabu koristiti 151. eskadrila “Bronzani” – jedinica koja je specijalizovana za upotrebu oružja HARM na F-16C / D višenamjenskim borbenim avionima.

Izvor iz odjela za odbrambene nabavke izjavio je da vrijednost ugovora za Akbabu nije poznata jer količina nije utvrđena.

„Imamo oko 100 AGM-88 HARM-ova, koje će zamijeniti Akbaba. To bi značilo ugovor od oko 50 miliona dolara. Ali možda ćemo imati narudžbe veće od originala ”, dodao je. “Ovo je otvoreni program.” Zvaničnik je također rekao da će konačne količine i vrijednost ugovora zavisiti od napretka programa TF-X.

Kada proturadijacijska raketa AKBABA – koja je dizajnirana za otkrivanje, praćenje i neutralisanje protivnikovih radara, sredstava veze i drugih izvora radio emisije – uđe u inventar, turske oružane snage počet će ih koristiti umjesto američkih AGM-88 HARM antiradijacijskih raketa.

Uloga antiradijacijskih raketa

Antiradijacijske rakete (ARM) se dizajniraju kako bi otkrivale i neutralisale neprijateljske izvore radio emisije. Tipično su dizajnirane za upotrebu protiv neprijateljskog radara, iako se na taj način mogu koristiti i protiv sistema za elektronsko ometanje, pa čak i radio uređaja koji se koriste za komunikaciju.

Većina antiradijacijskih raketa do danas namijenjena je za upotrebu protiv zemaljskih radara. Obično ga nose specijalni avioni u misijama za suzbijanje neprijateljske protuzračne odbrane (SEAD). Primarna svrha ove vrste projektila je degradacija neprijateljske protuzračne odbrane u prvoj fazi sukoba, kako bi se povećale šanse za preživljavanje borbenih aviona i drugih letjelica u štićenom zračnom prostoru.

Američke rakete AGM-88 HARM, koje imaju ugrađene sisteme inercijalnog navođenja (INS), posjeduju mogućnost da zapamte smjer i lokaciju radara, iako je isključen, i nastave letjeti prema njemu. Može se pretpostaviti da će i turska Akbaba imati slične sposobnosti, ako ne i naprednije u pogledu dometa, brzine i pasivnog traženja ciljeva.

Međutim, čak i privremeno isključivanje neprijateljskog radara za navođenje projektila može biti od velike prednosti za prijateljske jedinice tokom sukoba. Uvođenje ove rakete u inventar turskog ratnog zrakoplovstva će uveliko ojačati njihove sposobnosti za izvođenje misija suzbijanja protivničke protuzračne odbrane (SEAD).

Autor: F.T