Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja odlučni: ili bosanski jezik, ili djecu ispisujemo iz škole


“Dosta je bilo poigravanja sa našim osnovnim ljudskim pravima, dosta je bilo obmana i poniženja, koja, više nećemo dozvoliti“

 

Po svemu sudeći, učionice Područne osnovne škole u Liplju kod Zvornika, mogle bi ove školske godine ostati prazne.

Kada su jučer učenici došli u školu, u školske matične knjige, jedna od učiteljica umjesto bosanskog, upisala je da uče „jezik bošnjačkog naroda“.

„U školi je 9 djece. Jedna od učiteljica svoje dijete je, da li pod pritiskom ili svojevoljno, premjestila u OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku. Obzirom da se u drugom razredu u matične knjige upisuje ime jezika koji djeca uče, ta učiteljica je, i pored odluke Ustavnog suda BiH da djeca mogu svoj jezik zvati onako kako ga osjećaju, odlučila da to bude  „jezik bošnjačkog naroda“ kako je to politika RS odlučila“, kazao je za politicki.ba Husein Sačević, iz Sultanovića, roditelj čije dvoje djece ide u Područnu školu u Liplju.

Sačević navodi da ni on ni ostali roditelji neće pristati na promjenu naziva bosanskog jezika te da je došlo vrijeme da se „priča oko prava na jezik konačno završi“.

„Imamo dvije učiteljice i, nažalost, one rade po diktatu centralne Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika a ne po zakonu. One, vjerovatno, čuvaju svoja radna mjesta, ali ne znam koga će učiti kad mi svoju djecu ispišemo i pošaljemo u školu u Federaciji.

Dosta je bilo poigravanja sa našim osnovnim ljudskim pravima, dosta je bilo obmana i poniženja, koja, više nećemo dozvoliti“, kazao nam je Sačević.

Trenutno, roditelji bošnjačkih učenika u Liplju su se odlučili na štrajk, tražeći da se pitanje naziva maternjeg jezika učenika Bošnjaka riješi u što kraćem roku.

Ne dogodili se to, roditelji su, kako nam je kazao Sačević,  saglasni da svoju djecu ispišu iz škole i upišu ih u najbližu školu u Federaciji.

U povodu nastavka diskriminacije  Bošnjaka u RS i problema sa kojima se suočavaju bošnjački učenici i njihovi roditelji, predstavnicima najviših međunarodnih institucija u zemlji, pismom se obratio i potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

„Učenicima Bošnjacima onemogućeno je izučavanje  i imenovanje jezika kojeg koriste onako kako to oni žele i osjećaju.

Uprkos presudama sudova u ovom entitetu, ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, vlasti ovog entiteta nastavljaju vršiti diskriminaciju, kršiti Ustav eniteta, prava djece i negirati bosanski jezik.

…Vlasti entiteta u želji da potpuno pravoslaviziraju i etnički očiste obrazovni proces, krše Ustav, ljudska prava i slobode što je izričito zabranjenom zakonom i Ustavom.

Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije gdje u članu 38 piše da „svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima“, stoji između ostalog u pismu koje je Salkić uputio Uredu visokog predstavnika u BiH, ambasadama zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira, Misiji OSCE-a i Delegaciji Evropske unije u BiH

Politicki.ba