RIJASET: „Budući da nam se čini kako gospodin Nikšić ne razumije – mi svoj status rješavamo s državom, a ne sa strankom

Islamska zajednica u BiH danas je uputila reakciju na sinoćnje gostovanju Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je spomenuta i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

Islamska zajednica u BiH danas je uputila reakciju na sinoćnje gostovanju Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je spomenuta i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

„Budući da nam se čini kako gospodin Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje, osjećamo potrebu kazati sljedeće:

1. Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost.

reagiranje koje je gosp. Nikšić spomenuo u svom gostovanju.

Što se tiče njegove insinuacije da se ‘zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje’ ona nije vrijedna našeg komentara“, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.