REUF BAJROVIĆ: „Nerina Dizdara znam 30 godina, Nermina Nikšića od 2007., ovo što rade je potpuno ludilo…“


U isto vrijeme je planiran i sastanak radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama, nakon najave sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije na državnom nivou.

Svoj sud o svemu dao je i Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

-Znam Nerina (Dizdara, op. “SB”) 30 godina. Neku Nikšića od 2007. Ovo što rade je potpuno ludilo. Nevjerovatna spremnost na sve što im Čović naredi. Ni psovanje Srebrenice nije cr linija. Nikšić, Dodik i Čović danas u Sarajevu, zasjeda i grupa za izmjene Izbornog zakona, poručio je Bajrović.

Podsjetimo, za danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevu najavljen je sastanak lidera koalicije na državnom nivou.

U isto vrijeme je planiran i sastanak radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Sastanak lidera Trojke, SNSD-a i HDZ-a je planiran u 18 sati u zgradi Parlamenta BiH, a u istom terminu bi se trebali sastati predstavnici koalicije kako bi razmotrili u kojem smjeru će raditi na reformi izbornog zakonodavstva, a što je inicirao HDZ.

Planirano je da na zatvorenom sastanku prisustvuju predstavnici koalicije tj. predsjednici SDP-a, SNSD-a i HDZ-a uz po još jednog člana delegacije.

Na današnjem sastanku politički lideri bi trebali probati pronaći rješenje za političku krizu koju je proizveo predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik sa svojim partnerima i koji sada traži od Trojke i HDZ-a “prijedlog za deeskalaciju”.

Trojka trenutno “drži” SNSD-ovce na pitanju imenovanja novog ministra finansija BiH. Kao što je poznato, SNSD želi da se imenuje njihov Srđan Amidžić, no iz Naše stranke su poručili da neće glasati “za” u Parlamentarnoj skupštini BiH sve dok Dodik ne povuče antiustavne i antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji se tiču Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i prestane s udarima na državne institucije.

I dok Nikšić, Dodik i Čović budu tražili neko rješenje, istovremeno u drugoj prostoriji, na prvom sastanku Radne grupe za izmjene Izbornog zakona, trebali bi prisustvovati Darijana Filipović (HDZ), Nerin Dizdar (SDP) i Sredoje Nović (SNSD).

(SB)