Rekordne cifre: Izvoz Turske u prvoj polovini godine povećan za 40 posto, iznosi 105 milijardi dolara


Izvoz Turske u prvoj polovini ove godine povećan je za 40 posto, iznosio je 105 milijardi dolara, a u posljednjih 12 mjeseci izvoz se primakao cifri od 200 milijardi dolara, potvrdio je u petak turski ministar trgovine Mehmet Mus, javlja Anadolu Agency (AA).

Mus je u Ankari predstavio rezultate turskog izvoza u prvoj polovini ove godine, a prema njegovim riječima zabilježene su rekordne brojke. Naglašavajući da je snažni izvozni performans u prvih pet mjeseci ove godine nastavljen i u junu, Mus je rekao:

“Izvoz u junu ove godine, u odnosu na isti mjesec prethodne, povećan za 47 posto i dosegao 19,8 milijardi dolara. U prvih šest mjeseci izvoz je porastao za 40 posto, iznosio je 105 milijardi dolara.”

Mus je napomenuo da ostvarene brojke predstavljaju najveći iznos izvoza u historiji Turske na mjesečnoj, kvartalnoj i polugodišnjoj osnovi.

“U prvoj polovini ove godine sa cifrom od 231,1 milijardi dolara postigli smo do sada najviši šestomjesečni obim vanjske trgovine”, naglasio je Mus.

Kada je riječ o periodu posljednjih 12 mjeseci, ministar Mus je kazao kako “izvoz iznosi 199 milijardi i 567 miliona dolara”, što je također rekordna cifra.