Evo zašto Vučić misli da će situacija u BiH biti mnogo teža nakon 12. ili 13. jula (VIDEO)


Mnogi su ostali zbunjeni Vućićevom prognozom koju ni na koji način nije obrazložio.

Novinare je zanimalo Vučićevo viđenje aktuelne krize u BiH, o čemu se predsjednik Srbije posljednjih dana i sedmica nije javno očitovao. Ponovo je izbjegao govoriti detaljnije o prlikama u BiH, no zagonetno je kazao da bi situacija u BiH mogla biti mnogo ozbiljnija i teža nakon 12. ili 13. jula. 

“Danas nisam želio da govorim o situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, jer vjerujem da će tamo situacija biti mnogo ozbiljnija i teža poslije 12. ili 13. jula”, kazao je Vućić na samom kraju press konferencije ne dozvolivši novinarima dodatna pitanja.  

Mnogi su ostali zbunjeni Vućićevom prognozom koju ni na koji način nije obrazložio. 

Vučić je očito aludirao na činjenicu da bi predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, 12. ili 13. jula trebao potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je nedavno usvojila Narodna Skupština RS.

Riječ je o spornom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske, koji je naišao na jednodušnu osudu i domaće i međunarodne javnosti jer bi njegova primjena u praksi srušila temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Ovaj zakon će stupiti na snagu tek nakon što predsjednik RS-a potpiše ukaz o njegovom proglašenju. To bi Dodik trebao učiniti 12. ili 13. jula, nakon čega međunarodna zajednica mora intervenirati i spriječiti jednostrano rušenje ustavno-pravnog poretka države. 

U tom kontekstu uveliko se spominje i smjena Milorada Dodika i nekolicine njegovih najbližih saradnika.

(SB)