Reis Kavazović: Oni koji negiraju zločine spremni su ih ponoviti


Čemu danas svjedočimo u Bosni i Hercegovini, u Srbiji, u Crnoj Gori? Svjedočimo veličanju zločinaca. Oni koji su ih podržavali ‘92., ‘93., 94., 95.; podržavaju ih i ‘21. godine. Nema razlike. Ovo je veliko pitanje za Bošnjake na koje moramo tražiti odgovor.

Kako je moguće da političke i vjerske elite države koja je počinila zločin, kao i dijela srpskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je počinio zločin i dan danas podržavaju, veličaju, opravdavaju i umanjuju razmjere zločina koji nam se dogodio – pitao je reisu-l-ulema na današnjoj kolektivnoj dženazi za šest šehida Vlasenice, žrtava velikosrpskog zločina, ubijenih u proljeće 1992. godine.

Na Šehidskom mezarju Rakita danas su ukupani Hasib Malčinović, Avdo Kuljančić, Seida Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević i Avdo Hodžić.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema, koji je, obraćajući se prisutnima, ukazao na kontinuitet zla koje je prvenstveno manifestovano kroz agresiju, a potom nastavljeno negiranjem zločina i veličanjem zločinaca.

Ovom prilikom podsjetio je na probleme prilikom traganja za posmrtnim ostacima, naglašavajući kako je riječ o tek nekoliko pronađenih kostiju.

– Danas smo ovdje da im klanjamo dženazu, da zamolimo Allaha dž.š. da ih uvede u Džennet. Stojimo danas ovdje pred njihovim tabutima u kojima smo sakupili nešto od kostiju za kojima smo tragali skoro punih 30 godina – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Iza svakog velikog zločina stoje konkretne ličnosti, imenom, prezimenom i započetim životom, istakao je reisu-l-ulema, te podsjetio na činjenice iz života najstarije i najmlađe osobe danas ukopane, postavivši svima pitanje kakva bi bila njihova svjedočenja o učinjenom zlu.

– Najstarija žrtva je rođena 1909. godine, naša Kada. Pitam sebe i vas, da je ova starica u prilici obratiti nam se danas, šta bi nam kazala? Kakva je bila njena smrt? Ko su bili njene ubice? Ko su zlikovci koji su počinili ovaj stravičan zločin nad staricom koja je imala više od 80 godina? Stojimo ovdje i pred tabutom najmlađe žrtve koja je imala nepunih 19 godina, pred kojom je život tek trebao da se raskrili. Pitam se šta bi nam danas kazala ta žtrva? Šta bi bila njihova oporuka nama koji danas ovdje stojimo na ovom mjestu? – kazao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema Kavazović je skrenuo pažnju na kontinuitet u pružanju podrške zlu od strane onih koji su u njemu učestvovali i obavezu Bošnjaka da to osvijeste.

– Pitam sebe i vas šta se promijenilo od te 1992. do 2021. godine.? Šta se promijenilo u glavama i dušama onih koji su počinili ove zločine? Danas svjedočimo nečemu što nismo mogli ni zamisliti jer smo mislili da će vremenom doći pokajanje, a bili smo spremni i na pomirenje kao narod – rekao je reisu-l-ulema.

Osvrnuo se i na važna pitanja koja ukazuju na nepoštivanje žrtava i afirmirajući odnos prema počinjenim zločinima.

– Ovo je pitanje za nas, za međunarodnu zajednicu, za Evropu. Ona mora dati odgovor jesu li muslimani manje vrijedni. Da li, nakon presude zločincu Ratku Mladiću, žele prihvatiti ove muslimane? Kako je moguće da je na čelu jedne općine načelnik koji je optužen za ratne zločine? To su pitanja za Valentina Inzka i Gordanu Tadić. Na njih, Bošnjaci, treba davati odgovor – kazao je.

Posebna je obaveza, kako je naglasio, svjedočiti o počinjenim zločinima.

– Do mene dolaze poruke da i oni koji su svjedočili zločinu ne žele da se pojave na sudovima i kažu ono što se dogodilo, iako to znaju. Nismo problem mi ovdje, nas taj zločin izuzev u duši nije dotakao. Šta ćete kazati Kadi, a doći će dan kada ćemo i pred njih izaći kao narod. Svjedočili smo kako je ubijena, znamo ko su ubice, a ne želimo izaći i svjedočiti. To je njen hakk! Možete li ga, Bošnjaci, nositi na leđima? Valja nam se sabrati i razmisliti. Ništa se ne mijenja, pa tako ni mi. Po starim navikama i šablonima. Ali kako hoćemo, do nas je – poručio je reisu-l-ulema.

Svjedočenje o počinjenom zlu često je preventiva za njegov nastavak. Na to je ukazao reisu-l-ulema Kavazović, navodeći činjenicu da su oni koji negiraju zločine spremni ih ponoviti.

– Ja sam siguran u jedno: Oni koji su počinili ove zločine, koji ih negiraju, koji ponižavaju žrtve spremni su ga ponovo počiniti. Nemojte imati nikakve sumnje u to. Zato moramo odlučno stati, uprijeti prstom u počinitelje i tražiti da se oni kazne – istakao je reisu-l-ulema.

Istakao je kako je Sušica najmračniji logor, da tamo reflektori tamo još nisu upaljeni, da nije osvijetljen i da niko ne čuje jauk.

– Ko će to učiniti? Ko će to svjetlo upaliti? Ko će to obznaniti ako nećemo mi koji smo ovdje postrojeni u saff? Tražimo od naših ljudi u vlasti da Sušica dođe na red. Oni ne mogu da govore, ali mi imamo jezik i dužni smo govoriti u njihovo ime – poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

(Vijesti.ba)