REAKCIJA SBiH NA IZJAVE HRVATSKOG MINISTRA GRLIĆA RADMANA: “Cijeli mandat iskoristio je da bi Bosni i Hercegovini ‘nametnuo neevropski Izborni zakon’, ali…”


BiH je multietnička država i otvorena je za sve građane koji vide Bosnu i Hercegovinu kao punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) poručili su hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu (HDZ) da je cijeli svoj mandat iskoristio da bi Bosni i Hercegovini “nametnuo neevropski Izborni zakon”.

Reagovali su nakon što je Grlić Radman u razgovoru za njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) izjavio da je “visoki predstavnik ostatak prošlosti te da Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente”. Ocijenili su da su njegovi stavovi u suprotnosti s evropskim demokratskim standardima, za koje su naveli da se na njih poziva.

“U svojoj izjavi za FAZ, Radman navodi da je funkcija visokog predstavnika manifestacija nedostatka demokratije i relikt poslijeratnog vremena. Ta konstatacija je djelimično tačna, s tim što je gospodin Radman izostavio da konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je potpisan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, udruženih zločinačkih poduhvata i, na kraju, genocida”, napomenuli su.

Saglasni su s njegovim stavom da u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše demokratski sistem na temeljima evropskih vrijednosti. Istaknuli su da Hrvatska pokušava nametnuti svoj model Izbornog zakona.

“Nego Hrvatska pokušava nametnuti model kolektiviteta kao dominantan model, a koji ne poznaje nijedna zemlja Evropske unije, na čije vrijednosti se Radman poziva”, naglasili su u SBiH.

Potcrtali su da je Radman cijeli mandat iskoristio da bi “nametnuo neevropski Izborni zakon”.

“U svojoj izjavi Radman dalje kaže da ‘Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente’ te da korištenje ovlasti visokog predstavnika nije u skladu s evropskim vrijednostima. I tu je ministar vanjskih poslova, susjedne nam države, previdio da obrazloži da li je evropska vrijednost konstantno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Kao ministar druge zemlje, kompletan mandat je potrošio kako bi nametnuo neevropski Izborni zakon u, za njega susjednoj državi Bosni i Hercegovini”, ukazali su.

Kako su saopćili, BiH je multietnička država i otvorena je za sve građane koji vide Bosnu i Hercegovinu kao punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a.

“Unutrašnji dijalog je potreban i neophodan kako bi se riješila mnoga otvorena pitanja. Potreban je i dijalog sa susjednim državama o dobrim odnosima i saradnji. Oba dijaloga, i unutrašnji i vanjski, bit će djelotvorni ako se uvažavaju evropske demokratske vrijednosti i poštuju suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine”, poručili su iz SBiH.

(SB)