REAKCIJA JABLANIČKIH BORAČKIH UDRUŽENJA: “Jablanica nije imala logore, jučerašnji performans je provokacija!”


Prostori osnovne i srednje škole, objekat kina, izbjeglička naselja i privatni prostori, kao i Muzej bili su, kažu, prostori u kojima je u to vrijeme bilo smješteno hiljade izbjeglica.

Boračka udruženja Opštine Jablanica reagovala su na prilog o obilježavanju 29. godišnjice zatvaranja logora pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine u Muzeju Bitka za ranjenike u Jablanici koji je emitovan u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Ističu da Jablanica u najtežim ratnim uslovima nije imala logore. Prostori osnovne i srednje škole, objekat kina, izbjeglička naselja i privatni prostori, kao i Muzej bili su, kažu, prostori u kojima je u to vrijeme bilo smješteno hiljade izbjeglica.

Svi su oni, navode iz jablaničkih boračkih udruženja, primali hranu iz zajedničkih javnih kuhinja, svima je u skladu sa mogućnostima pružana zdravstvena usluga sa patronažnom službom, te su se mogli kretati kad god žele.

Jučerašnje obilježavanje i polaganje vijenaca ispred Muzeja smatraju provokacijom koju iniciraju protagonisti i borci za paradržavnu tvorevinu Herceg-Bosnu.