REAKCIJA BISERE TURKOVIĆ: “Dodikov najviši orden Putinu pokazuje rastući zloćudni uticaj Rusije u regionu”


– Ničim izazvana ruska invazija Ukrajine kao i Dodikovi postupci ne mogu ostati bez odgovora. On je prijetnja evropskoj sigurnosti i prijetnja je međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima – objavila je Turković na društvenoj mreži Twitter.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i državna ministrica vanjskih poslova Bisera Turković reagirala je na postupak predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojim je odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina najvišim ordenom bh. entiteta Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

– Da ne bude zabune: Dodikov najviši orden Putinu uvreda je ljudskoj pristojnosti te pokazuje rastući zloćudni uticaj Rusije u regionu. Ničim izazvana ruska invazija Ukrajine kao i Dodikovi postupci ne mogu ostati bez odgovora. On je prijetnja evropskoj sigurnosti i prijetnja je međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima –  objavila je Turković na društvenoj mreži Twitter.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik dodijelio je 8. januara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici.

Povodom 9. januara, neustavnog Dana RS-a, ovo priznanje Putinu dodijeljeno je za “patriotsku brigu i ljubav prema RS-u”.

Orden RS-a je po rangu najviši orden u RS-u i može da bude na ogrlici ili na lenti.

Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju bh. entiteta RS.