RAT UŽIVO: Zastrašujuća snimka Mariupolja, britanske obavještajne službe, teški gubici ruskih agresora u tenkovima i avionima…


Danas je 34. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane uz rusku agresiju na Ukrajinu pratite iz minute u minutu na portalu “Slobodna Bosna”!

Slika

07.50 Središte Mariupola ostaje pod ukrajinskom kontrolom – objavili su britanski obavještajci.

Slika

07.00 Dnjepropetrovska regija: Rusi gađaju projektilima objekt u blizini Nikopola.

06.45 Harkov: Rusi granatirali arhitektonski spomenik, javlja Ukrajinska pravda.

 

06.20 Američki Senat predlaže korištenje ruske imovine za pomoć Ukrajini, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Rusi bombardiraju ukrajinske gradove, meta – skladište goriva, objavio je Glavni stožer Vojske Ukrajine.

05.20 Oružane snage Ukrajine uništile su više od 20 ruskih vojnika i opreme, javlja Ukrainian Justice.

Slika

04.30 U regiji Kherson Oružane snage osvojile su trofeje: dva tenka i neprijateljski protuzračni top, pišu ukrajinski mediji.

Slika

03.00 Rusija će koristiti nuklearno oružje samo u slučaju prijetnje opstanku zemlje, a ne zbog trenutnog rata u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja za američki PBS.

“Ali bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja”, rekao je Dmitrij Peskov .

“Imamo sigurnosni koncept koji jasno kaže da samo kada postoji prijetnja opstanku države, u našoj zemlji, možemo koristiti i stvarno ćemo koristiti nuklearno oružje kako bismo otklonili prijetnju opstanku naše zemlje”, dodao je Peskov. .

02.00 Šest američkih zrakoplova EA-18G EW raspoređeno je u Njemačku kako bi “pojačali spremnost”.

01.00 Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky kaže da ukrajinske trupe ponovno zauzimaju teritorij oko glavnog grada i potiskuju rusku vojsku. “Naši branitelji napreduju u Kijevskoj regiji, vraćajući kontrolu nad ukrajinskim teritorijem”, rekao je.

Također je pohvalio povratak Irpina pod kontrolu Ukrajine. “Irpin je oslobođen. Bravo! Zahvalan sam svima koji su radili na ovom rezultatu. Okupatori su odgurnuti od Irpina. Odgurnuti od Kijeva. Međutim, još je rano govoriti o sigurnosti u ovom dijelu naše regije. Borbe se nastavljaju.”

Zelensky je rekao da su ruske trupe nastavile kontrolirati područje sjeverno od Kijeva i da će nastaviti napadati iako su “stotine i stotine jedinica spaljene i uništene neprijateljske opreme” bile raštrkane po cijelom području.

Dodao je da je Mariupol još uvijek pod opsadom. “Ruske trupe nisu dopustili da se danas organizira nikakav humanitarni koridor, nisu dopustili prekid vatre”, rekao je.

(SB)