RAT UŽIVO: Ukrajinska vojska ubila još jednog Putinovog generala, novi pokolj u Mikolajevu, Estonija planira…


Danas je 24. dan ruske invazije na Ukrajinu.

 

Slika

 

07.35 Najmanje 40 ukrajinskih vojnika ubijeno je nakon ruskog zračnog napada na kasarnu u Mikolajevu, javljaju lokalni mediji na koje se poziva AFP.

Gradonačelnik Mikolajiva Aleksandr Senkević u petak je na Facebooku rekao da je nekoliko sela u regiji okupirano i da je grad bio pod teškom paljbom, nazivajući to “teškim danom”.

07.00 Glavni štab Ukrajinske vojske: Moguće je da će Rusija proglasiti potpunu mobilizaciju za dugotrajni rat.

 

Slika

 

06.35 Ukrajinske oružane snage sinoć su ubile ruskog general-pukovnika Andreja Mordviča, objavio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine

“Poginuo je zapovjednik 8. svevojne armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske federacije, general-pukovnik Mordvič.”

06.10 U Mikolajevu uhvaćeni ruski diverzanti – stavljali oznake u blizini vojnih objekata, javlja Ukrainska pravda.

 

Slika

 

06.00 Više od 130 ljudi spašeno iz ruševina dramskog pozorišta u Mariupolju, objavio je predsjednik Ukrajine Zelenski.

 

Slika

 

05.00 Šef regionalne državne uprave Sumy: Rusi otimaju i muče ljude uz pomoć lokalnog stanovništva.

04.00 Rusi su pucali na bolnicu u Trostjancu, javlja Ukrainska pravda.

03.00 Ukrajinske snage izvele su tokom proteklih nekoliko dana veliki uspješan protunapad oko Mikolajeva na jugu Ukrajine, objavio je Institut za proučavanje rata, američki thinktank koji prati sukobe u svijetu.

01.00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine kaže da su Rusi uspjeli odsjeći Ukrajince od Azovskog mora. “Okupatori su djelomično uspjeli u operativnom području Donjecka – privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru”, navodi se u saopćenju.

Glavni štab oružanih snaga kaže da je Moskva još uvijek osujećena u svim svojim glavnim ratnim ciljevima. “Neprijatelj pokušava nadoknaditi neuspjehe u napredovanju trupa tokom kopnene operacije raketnim i bombaškim napadima, koristeći i visokoprecizno oružje i neselektivno bombardiranje”, saopćio je glavni štab Oružanih snaga.

00.30 Zelenski poručio Putinu: Ovo ti je jedina šansa da smanjiš ogromne gubitke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je novi video na Facebooku. Obratio se Ukrajincima ispred predsjedničke palače. Poslao je poruku Putinu.

(SB)