RAT UŽIVO: Britansko ministarstvo odbrane objavilo izvještaj s ukrajinskog ratišta, u ruskom napadu na rafineriju ima mrtvih…


Danas je 61. dan ruske invazije na Ukrajinu.

 

11.15 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Twitteru video uz tvrdnju da je na snimci mladi ukrajinski vojnik kojeg su Rusi zarobili.

Podoljak kaže da su snimku, koju je on objavio na svom službenom Twitter profilu, Rusi poslali majci vojnika te tražili otkupninu. Podoljak tvrdi da Rusi traže 5000 eura do ponedjeljka ili će majci poslati video u kojem ubijaju njenog sina.

“Ruska vojska sve više podsjeća na militante ISIL-a. Rusija mora biti priznata kao teroristička država”, napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

11.00 Moskva je poslala Washingtonu zahtjev da SAD prestane isporučivati oružje Kijevu.

“800 miliona dolara, toliko će vrijednog oružja biti poslano u Kijev iz Washingtona. To je ogroman iznos, a to ne pridonosi bilo kakvoj nagodbi”, kazao je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov.

10.45 Ukrajinska strana tvrdi da je u napadima ruske vojske u Ukrajini poginulo 215 djece, dok ih je 391 ranjeno.

Tužilaštvo u Ukrajini saopćilo je kako je u bombardovanjima koje je izvela ruska vojska šteta nastala na više od 1.500 obrazovnih institucija, a od toga su 102 potpuno uništene.

10.30 Ukrajinske željeznice objavile su da je napadnuto pet željezničkih stanica u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, što je rezultiralo brojnim žrtvama.

Oleksander Kamišin, koji je na čelu ukrajinske državne željezničke kompanije Ukrzaliznytsia, rekao je ukrajinskoj televiziji da su se napadi dogodili u razmaku od sat vremena jedan od drugog u ponedjeljak ujutro.

10.15 Ruske trupe stizale su u valovima u Buču, a svaki je bio okrutniji od prethodnog, govore stanovnici. Ruska vojska pokušavala je držati ovaj nekad uspavani grad u blizini Kijeva strahom, manipulacijom i prisilom. Vojnici, kombinacija pješaštva, padobranaca i jedinica povezanih s ruskom plaćeničkom Wagnerovom skupinom, postavili su štab u gradu kako bi se pripremili za nadolazeći napad na Kijev, rekli su ukrajinski vojnici i dužnosnici s kojima je razgovarao The Wall Street Journal.

09.50 Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je kako se potrebe Ukrajine mijenjaju kako se priroda borbe razvija, dijelom i zbog toga što se fokus preselio na istok zemlje.

“Dakle, (Ukrajincima) je potrebno oružje velikog dometa. Čuli ste da su izrazili potrebu za tenkovima. A mi činimo sve što možemo da im pružimo podršku, topništvo i streljivo koje će biti učinkovito u ovoj fazi borbe”, rekao je Austin u blizini poljsko-ukrajinske granice.

09.10 U Kremenčuku Rusi su na pravoslavni Uskrs pogodili termoelektrane i rafinerije nafte – jedna osoba je poginula, a sedam je stradalo, javljaju ukrajinski mediji.

08.40 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o stanju na bojištima u Ukrajini.

U njemu se navodi da je Rusija “postigla manji napredak u nekim područjima otkako je svoj fokus prebacila na potpunu okupaciju Donbasa”.

“Odluka Rusije da opsjedne, a ne napadne mariupoljsku čeličanu Azovstal znači da mnoge ruske jedinice ostaju u gradu i ne mogu se prerasporediti. Ukrajinska odbrana Mariupolja je iscrpila mnoge ruske jedinice i smanjila njihovu borbenu učinkovitost”, piše u izvještaju.

“Rusko ministarstvo odbrane predložilo je da isplate odštete za porodice preminulih vojnika nadziru vojni, a ne civilni dužnosnici. To vjerovatno odražava želju da se od domaćeg stanovništva sakrije pravi razmjer ruskih gubitaka”, stoji na kraju.

07.40 Luganska regija: Rusi uništili 7 kuća i treći put pogodili rafineriju, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Topništvo ukrajinske 53. mehanizirane brigade gađa ruske vojne ciljeve na istočnoj bojišnici.

06.10 Požar je izbio u skladištu nafte u Brjansku u Rusiji, a stanovnici kažu da su mu prethodile eksplozije, javlja Interfaks.

„U 02:00 25. aprila 2022. godine, prije operativne naredne smjene Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Rusije u regiji Bryansk, primljena je dojava o požaru na adresi: Brjansk, okrug Fokinsky. Na mjesto poziva upućeni su vatrogasno-spasilačke ekipe. Po dolasku je utvrđeno da je došlo do požara na teritoriji naftnog skladišta”, navodi se u izvještaju ne precizirajući razloge eksplozije.

06.00 Neprijatelj je bezuspješno pokušao jurišati na dva pravca iz smjera Izjuma, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

Slika

05.00 Njemački vicekancelar kaže da je bila greška što njegova zemlja nije vojno podržala Ukrajinu mnogo ranije. U intervjuu njemačkom javnom servisu, Robert Habeck kaže da je potpora trebala početi prije mnogo godina.

“Svakako smo trebali vojno podržati Ukrajinu mnogo ranije, a ne govorim samo o danima ili sedmicama, već godinama”, kaže.

Prethodna administracija Angele Merkel kritizirana je zbog svojih veza s Rusijom, posebno ovisnosti o ruskoj energetici.

Habeck kaže da Njemačka sada pomaže u opskrbi Ukrajine teškim oružjem, nakon što se vlada obvezala povećati izdatke za odbranu kako bi ispunila NATO-ov cilj od 2% BDP-a. Također je suspendiran plinovod Sjeverni tok dva iz Rusije.

04.00 Britanci objavili novi obavještajni izvještaj: “Ovaj grad je ključan za ruski cilj”.

Rusija planira “inscenirani referendum u južnom gradu Hersonu s ciljem opravdavanja okupacije”, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

“Grad je ključan za ruski cilj uspostave kopnenog mosta prema Krimu i dominacije južnom Ukrajinom”, saopćilo je ministarstvo.

03.00 Evropska unija priprema “pametne sankcije” na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa.

“Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga”, rekao je dužnosnik EK za The Times.

“Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti”, naglasio je Ddombrovskis.

(SB)