RASULO VLADAJUĆE KOALICIJE: Dodik, Čović i “Trojka” šalju u Bruxelles tri odvojena plana za deeskalaciju!


Dogovor unutar vladajuće kolicije je očito izostao pa će Bruxelles iz BiH otići tri plana za deeskalaciju!

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je danas uputio u Bruxelles prijedlog plana deeskalacije krize u BiH, a to će učiniti i lider HDZ-a, Dragan Čović, čiji se plan deeskalacije razlikuje od Dodikovog.

Kako je u izjavi za medije rekao, Dodikov prijedlog podrazumijeva “da se konstatira ono što u Ustavu stoji, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podijeljena teritorijalno po principu 49:51 i da to trebamo uvažavati, kao što trebamo uvažavati konstitutivnost naroda”

To je, kaže, osnova na kojoj BiH može da ide dalje. 

“EU očekuje da prihvatimo 14 preporuka i tri da usvojimo kao dokaz kretanja, ali mi smatramo da je to namjerno izabrano, a da je namjerno ostavljena jedna od preporuka koja govori o rješavanju problema stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Naše pitanje je logično – ako imate 14 preporuka u kojima to stoji, zašto ste izdvojili ove tri, a ovu niste”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. 

Podsjetimo, jučer su se u Sarajevu sastali lideri stranaka Trojke, ali nisu predstavili prijedlog plana deeskalacije krize u BiH. 

Osim njih, plan će dostaviti i HDZ, a kako je Dragan Čović rekao nakon sastanka sa delegacijom EU prošle sedmice, oni će insistirati na rješavanju pitanja vezanih za Ustavni sud i Izborni zakon u BiH. 

Čović traži da se prioritetno riješi spor oko izbornog zakonodavstva, Dodik traži zakon kojim bi se iz Ustavnog suda izbacili stranci, dok Trojka načelno prihvata preporuke delegacije EU. 

“Trojka” je najavila nastavak aktivnosti u vezi izrade plana za deeskalaciju krize, koji trebaju utvrditi sa ostalim partnerima na državnom nivou. 

U tom pogledu, Konaković kaže da se tokom proteklog dana odvijala komunikacija sa predstavnicima SNSD-a i HDZ-a BiH oko nekih mogućih procesa koji bi deeskalirali ovo postojeće stanje. 

“Nije lako naći bilo kakav kompromis dok traje udar na ustavni poredak u BiH, negiranje postojanja OHR-a, Ustavnog suda BiH i još važnih institucija BiH. S druge strane, Evropska unija pred nas je postavila zahtjeve da se u ovim sedmicama pozabavimo obavezama iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te je rečeno da se zakoni i drugi akti moraju što brže usvajati. Između te dvije krajnosti se krećemo odnosno pokušavamo da olakšamo onima koji lobiraju za BiH na način da kažemo da se nastavlja taj pozitivan rad Vijeća ministara BiH”, istakao je Konaković. 

No, dogovor unutar vladajuće kolicije je očito izostao pa će Bruxelles iz BiH otići tri plana za deeskalaciju! 

(SB)