Ramić o NSRS-u: Smiješno, ugled se ne postiže represijom, ali ovo donosi i pravnu nesigurnost za povratnike - BH Vijesti

Ramić o NSRS-u: Smiješno, ugled se ne postiže represijom, ali ovo donosi i pravnu nesigurnost za povratnike

Zastupnici NSRS-a usvojili su i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavika.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i zastupnik u NSRS-u Edin Ramić (SDA) opisao je za Faktor sam tok sjednice, te kazao da će Bošnjaci u Vijeću naroda RS-a pokušati osporiti danas izglasani Zakon, koji u suštini još i ne može stupiti na snagu.

– Danas je na sjednici NSRS-a 70 zastupnika glasalo “za”, dok su tri bila “protiv”, a to su bili glasovi Koalicije za Bosnu i Hercegovinu. Zakoni nisu usvojeni jer još uvijek nije završena procedura u Vijeću naroda – kazao je Ramić.

Ramić smatra da je današnja sjednica bila nepotrebna, te da NSRS ne može osporavati odluke visokog predstavnika. Donošenje današnjeg zakona ocijenio je “smiješnim”, te je istakao da se ugled ne može postići represijom.

– Ovo sve unosi pravnu nesigurnost i zbog toga ovaj zakon koji je danas donesen treba biti sklonjen iz pravnog sistema Bosne i Hercegovine. Nisu precizirani ti pojmovi šta uopće znači uvrijedljivo. Ako na teritoriji RS-a kažete da se zabranjuje neko vrijeđanje, kako će se onda definisati javni medijski prostor i društvene mreže? Možemo doći u situaciju gdje će policajci po nekom svom nahođenju loše tretirati one na koje imaju “pik”. Sudovi u ovom entitetu su veoma bliski političkim krugovima, tako da možemo imati ogromne probleme za povratnike – rekao je.

Na pitanje kako su predstavnici Hrvata glasali, Ramić otkriva da su hrvatski predstavnici u NSRS-u glasali za donošenje ovakvog zakona, među kojima je i Mijo Perkunić, član nevladine organizacije kojom rukovodi Dragan Čović – Hrvatskog narodnog sabora. Perkunić je i član Predsjedništva HDZ-a 1990.

Perkunić je tokom izbora bio na listi koalicije “Zajedno za BiH”, ali je odmah po preuzimanju mandata prešao u Klub SNSD-a.