Radnici sarajevskih komunalnih preduzeća kreću u štrajk ukoliko se ne potpiše kolektivni ugovor - BH Vijesti

Radnici sarajevskih komunalnih preduzeća kreću u štrajk ukoliko se ne potpiše kolektivni ugovor


Radnici sarajevskih kantonalnih komunalnih preduzeća uskoro bi mogli stupiti u štrajk ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtjev za potpisivanje kolektivnog ugovora koji je istekao prije više od pola godine.

Kazao je to za Faktor Ramiz Gušo, predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo.

– Mi nismo tražili ništa novo, samo da se prepiše onaj stari kolektivni ugovor i da se potpiše, međutim Vlada ima problem sa GRAS-om i to je vjerovatno razlog zašto ne žele da se ugovor potpiše. Ministar saobraćaja Adnan Šteta i premijer Vlade KS Edin Forto koji su pozivani da razgovaraju sa nama više puta nisu se odazvali, dok je ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović dva puta razgovarao sa nama i on je za potpisivanje, međutim već mjesecima mi čekamo i podnosimo zahtjeve – kaže Gušo, te dodaje:

– Sada smo podnijeli zahtjev, ako hoće, hoće, ako neće, imat će probleme. Nezadovoljstvo radnika je kulminiralo i planiramo u srijedu održati press konferenciju na kojoj ćemo predstaviti stanje u komunalnim preduzećima.

Navodi da će, ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, uraditi sve što je po zakonu, od organizovanja štrajka do iskazivanja neposluha radnika.

– Deset je komunalnih preduzeća. Teško je stanje u Radu, GRAS-u, Vodovodu i kanalizaciji. Rok je davno istekao. Bio je rok od mjesec da se potpiše ili produži postojeći – navodi Gušo.