Radman tretira BiH kao hrvatsku koloniju: Ulažemo velike napore u izmjene Izbornog zakona BiH


Hrvatska na svim međunarodnim forumima ulaže velike napore kako bi govorila o potrebi promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sjednice saborskih odbora.

– Svi smo se složili da je važno zadržati aktivnu dinamiku kad je u pitanju briga za Hrvate u BiH i podržati promjenu izbornog zakona koji bi eliminirao sve one oblike diskriminacije i nejednakosti te osigurao prava triju konstitutivnih naroda – rekao je nakon sjednice šef hrvatske diplomacije.

– Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska sudjeluje, a ne treba zaboraviti da smo članica Europske unije i NATO-a – dodao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Hrvatska u ožujku pripremila non-paper kojim je “otvorena rasprava o zapadnom Balkanu”.

Hrvatska je u tom dokumentu, koji su potpisali i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar, istaknula da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, a da je njezino članstvo u tom savezu prioritet prije kojeg se mora ostvariti sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je u srijedu ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju temeljna načela Daytonsko-pariškog sporazuma koji “jamči” legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda, što sada, kako je kazao, nije tako u Predsjedništvu i Domu naroda.

( FENA)