Putin zaprijetio oduzimanjem imovine stranih kompanija i hapšenjem direktora


“Nije da Rusija tvrdi da može bolje da upravlja ovim kompanijama, već želi da ih kazni”, kaže za Glas Amerike Elizabet Bro iz Instituta American Enterprise.

Prema presjeku od ponedjeljka, najmanje 375 kompanija je najavilo da se na neki način povlači iz Rusije. Neke kompanije su potpuno prekinule veze sa Moskvom, dok su druge privremeno obustavile poslovanje.

Mediji prenose da su ruski tužioci kontaktirali predstavnike desetina zapadnih kompanija i upozorili ih da će vlada zaplijeniti njihovu imovinu, proizvodne pogone, kancelarije, intelektualnu svojinu i slično, ako se povuku iz Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je prijedlog o nacionalizaciji koji je došao od poslanika Jedinstvene Rusije, prenosi Glas Amerike.

Originalnim prijedlogom, osim zapljene imovine, predviđeno je i hapšenje direktora stranih kompanija koji kritikuju poteze Kremlja. Razmatra se i da na meti budu kompanije u kojima udio veći od 25 posto imaju “neprijateljske zemlje”.

Glasnogovornica Bijele kuće Jan Psaki upozorila je ranije da bi Rusiji mogle da budu uvedene dodatne sankcije ako se odluči na nacionalizaciju imovine stranih kompanija.

Ideja da se nacionalizuje imovina stranih firmi nije nastala u Rusiji. Kubanska vlada je nacionalizovala imovinu pod plaštom ideologije uoči Komunističke revolucije, a Iran je nacionalizovao proizvodnju nafte 1951. jer nije želeo da prihodi idu stranim kompanijama.

“Nije da Rusija tvrdi da može bolje da upravlja ovim kompanijama, već želi da ih kazni”, kaže za Glas Amerike Elisabeth Bro iz Instituta American Enterprise.

Druge zemlje su također nacionalizaciju provodile planski, po određenim granama industrije, dok ruski prijedlog obuhvata bukvalno sve – od McDonaldsa do Mercedesa.

Eksperti kažu da će Moskva teško naći toliko svojih eksperata da vode strane firme koje su predmet nacionalizacije. U menadžmentu stranih firmi često su bili i Rusi koji već žive u drugim zemljama, a sa početkom rata su ponovo otišli iz Rusije.

James O'Rurke, profesor menadžmenta na Univerzitetu Notr Dam, kaže za Glas Amerike da će, sve i da Moskva nađe ko će voditi strane firme, biti problema u lancu snabdijevanja.

Na primjer, McDonalds uvozi neke namirnice iz drugih zemalja – od kojih većina pokušava da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Vlada Rusije mogla bi da ima političku korist od najavljene nacionalizacije imovine stranih kompanija u smislu očuvanja radnih mjesta, kaže Elisabeth Bro.

Ali ako Kremlj ne nađe način da uspješno nastavi da vodi ove kompanije i da ih snabdijeva iz drugih zemalja, PR koristi od nacionalizacije bit će kratkog daha.