PUŠKE SRBA BILE ZAKOČENE, HLADNOKRVNO SU STRIJELJANI! Ministar Miloš Vučević tvrdi da je ovo istina o sukobu na Kosovu
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da ima mnogo nelogičnosti prištinske verzije događaja u Banjskoj i da postoje dokazi da su Srbi hladnokrvno streljani.

– Vrlo je čudno to prikazivanje zaplenjenog naoružanja i vojne opreme – gotovo je sve neraspakovano. Obratite pažnju na jedan detalj, jedan od ubijenih Srba, koji je označen da je navodno terorista, ima zakočenu pušku. Kada pogledate sliku ubijenog Srbina, verovatno streljanog, vidite da je njegova automatska puška zakočena. Kakav je to teroristički aktivizam ili uopšte borbeni položaj. Ta puška nije bila pripremljena za pucanje, elementarna stvar. I mnogo još sitnih detalja koji bacaju mnogo sumnje ili postavljaju mnoga pitanja šta i kako se dešavalo na severu KiM u prethodnu nedelju – kaže Vučević.

530552-0500-milos-vucevic-foto01-tanjug-jadranka-ilic-iff

Foto: Tanjug Jadranka Ilic

 
– Ali, isto tako, Srbija ne može da ostane gluva, slepa i nema na progon i ubistva Srba, na bukvalno streljanje Srba po okolnim šumama, na pasivno držanje Kfora, koji kao da je posmatračka misija, a ne oružana sila. Oni imaju bazu Noting hil, koja je vrlo blizu mestu dešavanja ovih tragičnih događaja. Kako je moguće da Kfor nije ušao u tom kapacitetu ili sa dovoljnim kapacitetom i zaustavio čitav razvoj tog događaja? Zašto Euleks nije preuzeo jurisdikciju i proveo policijsku istragu, odnosno kontrolu? Ko je dozvolio da to traje satima, da lov na Srbe traje satima?

Vučević napominje da je grupa Srba praćena dronovima i da je Priština znala šta se sve dešava.

– Naši vojni eksperti su analizirali slike, bacač granata neraspakovan, odnosno nije postavljen, nije pripremljen za dejstvo. Municija u nekim kutijama, kantama, pa nisu napunjeni okviri, nema pripreme, nema pretpostavke da je neko bio spreman da dejstvuje. Neko je i te kako pripremao ovaj scenario i  mnogo toga je pred nama što treba da bude jasno utvrđeno, a sada Kurti koristi ovo kao svoj argument. Kaže, evo vidite, to su kriminalne, terorističke organizacije na severu, da nastavi sa svojim akcijama, da nastavi s pritiskom, da napravi do kraja tu atmosferu da je neodrživ život Srba na severu Kosova, da ljudi kažu: “Ne možemo da živimo više ovde” – kaže ministar.

Na pitanje da li postoji opasnost od nekontrolisanog širenja incidenata zbog čega bi i Vojska Srbije bila prinuđena da djeluje, Vučević odgovara da je interes Srbije da sačuva mir.

– Vojska Srbija je spremna da odgovori na sve zadatke koje državno rukovodstvo stavi pred nju. Sve ono što se dešavalo i oko Manastira Banjska i na severu Kosova i Metohije isto je opomena, ali moramo da razumemo kakve su okolnosti i šta nas okružuje, šta radi Priština, kakvo naoružavanje imaju, kakvu opremu, s čim se suočavamo, ne samo s političkog već i s bezbednosnog aspekta. Nemamo prava da budemo obeshrabreni, malodušni, ovo mora biti uzbuna za političku mobilizaciju, ovo mora biti poziv da se u miru još snažnije politički borimo za prava našeg naroda i za državne i nacionalne interese države Srbije – zaključio je ministar odbrane.

Nekadašnji izaslanik za dijalog Beograda i Prištine bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ukazao je povodom sukoba u Banjskoj da je neophodno da se sprovede potpuna istraga, kao i da cjelokupnu obdukciju stradalih treba da obavi treća strana.

Grenel je na Tviteru naveo da je transparentnost potrebna što prije:

– Trebalo bi da se sprovede potpuna istraga i potpuna autopsija treće strane.

U Institutu za sudsku medicinu u Prištini završena je obdukcija tijela trojice srspkih terorista koji su ubijeni u sukobu s kosovskom policijom u nedjelju u Banjskoj, ali tvrde da izvještaji još nisu gotovi.

– Ono što mogu da kažem je da je obdukcija završena. Identifikacija je stvar tužilaštva. Izveštaji još nisu završeni – rekao je direktor instituta Ditor Haliti.

U sukobu su poginuli Stefan Nedeljković iz Zvečana, kao i Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džejk Saliven je, tokom razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, izrazio zabrinutost “zbog mobilizacije srpske vojske” u blizini administrativne linije sa Kosova i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rješenje, saopštila je Bijela kuća.