“Prvo što posle buđenja treba da uradimov

“Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, objasnio je za RTS prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog i napomenuo da bi bilo najbolje dan započeti niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer ovaj mineral poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova.

Sok od pomorandže ujutru, da ili ne?

Navika mnogih je da u prvim satima nakon buđenja popiju sok od pomorandže.

Ako to radite, najbolje je da sok bude sa pulpom, iako je mnogo bolje rešenje da se pojede cela pomorandža umesto što se cedi sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

„Ako ne ispraznimo ujutru creva, ceo dan će postojati kortikalna aktivnost suzbijanja pražnjenja creva, što je permanentna iritacija našeg tela tokom celog dana“, dodao je lekar.

Kafa – da ili ne?

Koliko kafe treba popiti je krajnje individualno, ali preporuka je tri šolje kafe dnevno.

Profesor Vojislav Perišić kaže da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri. Ako ne unosimo antioksidanse, to je permanentno bombardovanje genetskog materijala i direktan put u opake bolesti, smatra on.