PRVE FOTOGRAFIJE ZAPALJENE RUSKE KRSTARICE MOSKVA: Zadnji dio broda nagnut, prednji pod gustim crnim dimom (FOTO)


Na fotografijama vidljivo je oštećenje na sredini broda gdje se nalazi brodski dimnjak, i na zadnjem dijelu-krmi. Također vidljivo je i da se krma malo nagnula na bok i da je zadnji dio plovila zapravo pod vodom.

Na društvenim mrežama pojavile su se navodne fotografije raketne krstarica Moskva pred samo potonuće. Slike su prvo osvanule na Twitteru, a kasnije i na Telegramu.

Postoje indicije da su fotografije načinjene sa turskog broda koji je prvi pritekao u pomoć i koji je spasao negdje oko 50 mornara.

Autentičnost snimaka još niko nije potvrdio i zvanično, da se radi o potonuloj raketnoj krstarici iako kad se slike uporede, može da se vidi da se radi o identičnim brodovima posebno krmi, gdje se nalazi heliodrom i hangar, kao i mjesto šestocjevnog topa AK-630 namijenjenog za protivraketnu odbranu broda.

Ukrajina tvrdi da su brod pogodile njihove snage obalske odbrane sa dvije protivbrodske rakete R-360 “Neptun”, a ovu teorije se drži i američka strana, dok ruska to i dalje negira i drži se verzije o požaru i eksploziji unutar trupa broda, koji je kasnije kako je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo potonuo usljed nevremena zbog velikog oštećenja trupa prilikom teglenja prema luci Sevastopolj.

Na fotografijama, vidljivo je oštećenje na sredini broda gdje se nalazi brodski dimnjak, i na zadnjem dijelu – krmi. Također vidljivo je i da se krma malo nagnula na bok i da je zadnji dio plovila zapravo pod vodom.

 

Također, prednji dio gdje se nalaze protivbrodske rakete P-1000 i dvocjevni top nije oštećen, iako je bilo tvrdnji da su rakete neptun pogodile taj dio krstarice, što nije bilo tačno.

Isto tako vidljivo je da je požar bio znatno prije ugašen, nego što je stigao spasilački brod, i da se na brodskim otvorima vidi crnilo što znači da je zadnji dio broda gorio, a rupe na brodu su znatno manje, nego što bi bile izazvane udarom protivbrodske rakete u trup.

Rusija je inače dva dana kasnije objavila snimak postrojavanja posade raketne krstarice Moskva, gdje je primjećen i komandant broda, za koga se tvrdilo da je poginuo. Interesantno je da je na smotri u Sevastopolju bilo 240 mornara i oficira od ukupno 510 članova broda i da su njima oko stotinu prikazani obrazi.

Koliko je mornara na brod bilo ukrcano, koliko je povrijeđeno, poginulo ili nestalo za sad nije poznato, osim što se na ruskim drušvenim medijima pojavile za sad dvije slike stradalih mornara, ali autentičnost čitave priče nije bilo moguće potvrditi.

Dok ukrajinska strana likuje, ruska i dalje šuti i drži se zvanične teorije o požaru i eksploziji.