Protest desničara u Beogradu zbog glasanja protiv Rusije u UN

Ekstremni desničari iz neregistrovane grupe “Narodna partola” organizovali su danas u Beogradu protest zbog podrške koju je Srbija dala suspenziji Rusije iz Vijeća Ujedinjenjih nacija za ljudska prava.

Protest pod sloganom “Srbi i Rusi – braća zauvijek” podržao je i desničarski pokret Dveri koji poslije izbora 3. aprila ulazi u Skupštinu Srbije, sa deset osvojenih mandata.

Momentalni prestanak svih postupaka protiv Rusije

Učesnici protesta, pored ostalog, traže od vlade u Beogradu “momentalni prestanak svih postupaka protiv Rusije u međunarodnim organizacijama”.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Srbija je 7. aprila u Ujedinjenim nacijama glasala za isključenje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Prije toga je Beograd podržao rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu i rezoluciju kojom se od Rusije zahtijeva momentalni prekid rata.

Zvanični Beograd, međutim, odbija da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi, uprkos upozorenjima evropskih zvaničnika da Srbija, kao kandidat za članstvo, treba da slijedi vanjsku politiku EU.

Organizatori protesta naveli su u najavi skupa da će se “svaki postupak protiv Rusije smatrati promjenom neutralne pozicije Srbije i zahtijevat će dvotrećinsku većinu u Skupštini i održavanje referenduma nakon javne rasprave”.

Zvanična politika Srbije je vojna, ali ne i politička neutralnost. Srbija je 2013. dobila status kandidata i vodi pregovore o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Rezolucija Skupštine Srbije iz 2007. predviđa referendum samo za promjenu odluke o neutralnosti u odnosu na vojne saveze.

Sa protesta se od vlasti u Beogradu traži ukraćivanje gostoprimstva savjetnicima iz NATO-a i “pokretanje istrage o postojanju nelegalnih američkih biolaboratorija u Srbiji”.

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je navode koji su objavljeni u više medija i na društvenim mrežama da u više gradova u Srbiji postoje laboratorije u kojima se razvija biološko oružje u saradnji sa SAD-om.

Treći protest podrške Rusiji u Beogradu

“Takvi projekti nisu razmatrani, nisu predmet razgovora ili sporazuma sa bilo kojom državom, pa ni sa SAD”, saopštilo je Ministarstvo krajem marta za Radio Slobodna Evropa.

Ruski zvaničnici su sredinom marta iznijeli tvrdnje o postojanju bioloških laboratorija u Ukrajini, razvijenih navodno u saradnji sa SAD-om, a usmjerenih protiv Rusije, što se ispostavilo kao dezinformacija. Sličan narativ pojavio se i u Srbiji.

Ovo je treći protest podrške Rusiji u Beogradu.

U organizaciji ekstremno desničarske grupacije “Narodne patrole” je 13. marta u Beogradu održana protestna vožnja podrške ruskoj invaziji u Ukrajini, kada je nekoliko desetina vozila obilježenih oznakom “Z” (simbol ruske vojske u Ukrajini) i srbijanskim i ruskim zastavama kružilo ulicama grada.

Protesti podrške Rusiji organizovani su i 4. i 24. marta u centru Beograda kada je hiljade ljudi šetalo do ambasade Rusije.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara domove je napustilo više od 11 miliona ljudi.

Ukrajina istražuje više hiljada slučajeva ratnih zločina. Među njima i zločine ruskih snaga nakon povlačenja iz grada Buča u blizini Kijeva, gde su nađene stotine tijela civila na ulicama i drugim lokacijama.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je martu da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

(Vijesti.ba / RSE)