PROSRPSKA SIPA NE RADI SVOJ POSAO: Dali odobrenje za Vijeće ministara političarima koji su osuđivani


Velika je nepoznanica prema kojoj metodologiji Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši provjere kandidata za državne ministre i zamjenike ministara. Zoran Tegeltija (SNSD), iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi. SDP za ministra odbrane predložio Zukana Heleza kojeg je Općinski sud u Bugojnu sredinom prošle godine pravosnažno osudio na pola godine zatvora uslovno zbog lažnog iskaza. Javnost zna da je Nenad Nešić vrlo kontroverzna osoba čija je karijera puna “poslova u mutnom”

Velika je nepoznanica prema kojoj metodologiji Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši provjere kandidata za državne ministre i zamjenike ministara.
Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila je izvještaj iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Prema ranijim najavama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Krišto je zaprimila iz SIPA-e i izvještaj o istinitosti informacija pretendenata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara.

“Kandidati”

Na koji način SIPA radi provjeru kandidata i koja je to procedura da potencijalni mandatari do sada uvijek imaju pozitivan izvještaj na kraju provjere, zasigurno je namjerna i jasna statistička greška, blago rečeno.

Logika je da bi kandidati za obnašanje ovih funkcija morali biti etične osobe, osobe s integritetom, te da ne mogu biti pravosnažno osuđene za bilo koje krivično djelo, niti osobe koje su pod istragom policijskih i tužilačkih organa za bilo koje krivično djelo. Praksa u poštovanju ovih principa u stvarnosti ne postoji.

Po ustaljenoj praksi u našem političkom modusu prolaze, neprolazive stvari. Znamo da je SDP za ministra odbrane predložio Zukana Heleza kojeg je Općinski sud u Bugojnu sredinom prošle godine pravosnažno osudio na pola godine zatvora uslovno zbog lažnog iskaza. S obzirom na ovu činjenicu, logička je pretpostavka da se imenovanje prepusti drugoj osobi, iz nekih moralnih normi, ali to se nije desilo.

Šta SIPA uopšte provjerava

Mnogi problematizuju njegovo imenovanje Nešića je je u Srbiji ranije osuđen zbog napada na službeno lice, a dovodi se i u vezu s aplikacijom Sky. O tome koliko je opasno da jedna kompromitovana osoba bude državni ministar sigurnosti, kako je uopšte moguće da je prošao provjeru SIPA-e, prof. Admir Mulaosmanović je rekao da kada su kriteriji sigurnosti u pitanju, oni su davno popustili.

Ovo je primjer kako se odnosimo prema sigurnosti sa nedovoljno razumijevanja. Nešić je kažnjavan i ima veoma široku lepezu kadrova koji su na neki način pod sumnjom i jesu kažnjavani. Dakle, doista se radi o kadrovima koji moraju detaljno biti preispitani kada se na takve pozicije postavljaju. Provjere SIPA-e su jednostavne kao kada se obični građanin prijavljuje na konkurs. SIPA je uradila glavni dio posla dajući pozitivan stav. U dobrim je odnosima sa Dodikom i smatram da se treba uraditi depolitizacija u takvim službama. Nažalost, bojim se da je to jedan kontekst u kojem duže vrijeme živimo i treba da se završi. Nešić nije jedini problematičan – istakao je Mulaosmanović.

Što se tiče informacije da će SNSD sada dobiti svoje ljude i u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te Službi za strance, Mulaosmanović ističe da je to loše.

Ne treba odvajati kadrove jesu li bošnjački ili srpski. Tu će nastati problem. Dodik će željeti da sa svojim kadrovima popuni OSA-u i SIPA-u. Tu je jedan fokus Dodika i njegove politike – kazao je Mulaosmanović.

Zoran Tegeltija (SNSD), iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS-a da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije. Bez imalo ustručavanja je predložen…

Veo tajnosti

Vjerojatno budući državni ministar sigurnosti Nenad Nešić također mora proći SIPA-in izvještaj i bit će zanimljivo vidjeti kakvim će ga ocijeniti ova institucija. Javnost zna da je Nešić vrlo kontroverzna osoba čija je karijera puna “poslova u mutnom”.

Ovaj “tradicionalni” pristup provjera kandidata traje godinama u našem političkom miljeu i nema naznaka da će se bilo šta promijeniti.

Ne znamo po kojoj proceduri je SIPA uradila konačne provjere, ali smo svjedoci da su one samo formalne prirode, pa presuđeni “likovi” mogu bez problema postati ministri.

Javnost bi svakako trebala biti upoznata na koji način se vrše provjere i šta su kriteriji, jer ovako je sve obavijeno nekim nepotrebnim velom tajnosti, mada se sve svede na to da su institucije u službi politike, a ne države i građana. I to je ista matrica i sa starom većinom i ovom u pokušaju novom/starom. Nema tu nikakve razlike. To je ključni problem, i nažalost, ne vidimo da će se to skoro mijenjati. KLIX