Promotivni video ukrajinskog ministarstva odbrane o stranim dobrovoljcima


Dobrovoljci iz cijelog svijeta dolaze u našu zemlju kako bi pomogli našim vojnicima da protjeraju okupatore s ukrajinskog tla, navodi se u promotivnom videosnimku Ministarstva odbrane Ukrajine. Dalje se navodi da strani dobrovoljci prvo prolaze kroz pravne procedure i evidentiranje uključenja u Legiju, zatim dobijaju svu odgovarajuću opremu i oružje. Nakon toga počinje posebna obuka i formiranje jedinica. Jedan od dobrovoljaca, Norvežanin Damien, govorio je o motivima dolaska u Ukrajinu.

“Kad vidite kako rakete svakodnevno padaju na ukrajinske gradove, uništavaju bolnice, škole, kuće – to je teško prihvatiti, izgleda kao ludilo. Vidite što se događa i čini se da ne možete ništa učiniti. Kad je počelo stvaranje Međunarodne legije, odmah sam shvatio da joj se moram pridružiti. Ovdje ćemo moji prijatelji i ja biti korisni za ukrajinski vojni otpor. Drago mi je da sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i među prvima koji su se pridružili ovoj jedinici”, govori Damien i nastavlja.

“Legija ima volontere iz mnogih zemalja, od jučer imamo predstavnike iz 52 zemlje. Ljudi dolaze iz Poljske, baltičkih država, dalekih zemalja, Skandinavije, mnogo je dobrovoljaca iz Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike. Svaki dragovoljac dolazi s jednim ciljem: pomoći Ukrajini u oružanoj borbi. Svi se žele boriti, pomoći ukrajinskoj vojsci što bolje mogu, žele što prije biti korisni. Čine sve da što prije dođu u prvi plan. Ukrajincima želim pobjedu. Nema drugih alternativa. Ne možemo položiti oružje dok okupatori ne budu izbačeni s ukrajinskog tla. Nastavit ćemo se boriti za pobjedu”, zaključuje na kraj norveški dobrovoljac.