PROFESORKA U GIMNAZIJI 30. SEPTEMBAR NAJBOLJA NA SVETU: Njena priča je NEVEROVATNA!

Posle brojnih uspeha na polju obrazovanja i književnosti, Mirsada Šabotić, profesorka u Gimnaziji “30. septembar” svoje uspehe je krunisala nagradom Global Teacher Award- Svetska nagrada za nastavnika, koju će joj kompanija Alert Knowledge Services ASK dodeliti u New Delhiju 15. septembra ove godine.

Alert Knowledge Services je svetska kompanija i ima za cilj da aktivno dopre do svih krajeva sveta i da identifikuje i prepozna izvanredne nastavnike, koji su dali poseban doprinos u svojoj profesiji krozrad sa učenicima, zatim, rad u zajednici i državi iz koje dolaze.

AKS je pokrenuo ovu najprestižniju nagradu i prvu takvu vrstu priznanja izvrsnih nastavnika iz svih regija i zajednica sveta i istakao njihov doprinos u izgradnji zajednica i pomaganju u stvaranju boljeg društva nadahnjujućim podučavanjem. Za nagradu su se kandidovali nastavnici iz 70 država sveta, a dodeljeno je 100 nagrada nastavnicima sveta.

Pored Mirsade, u Crnoj Gori, ovu nagradu je dobilo još pet nastavnika. Mirsada Šabotić (rođena Bibić), književnica, književni kritičar, profesorka Crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti rođena je 1966. godine u Peći. Ambasador je obrazovanja ispred Crne Gore u Foremost Fondaciji sa sedištem u Pakistanu. Suosnivač Asocijacije najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nominovana je za nagradu Global Teacher Prize 2018, nagrada za najboljeg nastavnika sveta, poznata kao Nobelova nagradu za nastavnika.

Njen nastavnički rad je prepoznatljiv ne samo u rožajama, već i državi i svetu, pa je ova nagrada potvrdila njenu nastavničku praksu. Dobitnica je nagrade Najbolji profesor na prostorima EX YU- Asocijacija najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nagrada za kontinuirano unapređenje prosocijalnih veština na lokalnom državnom i međunarodnom nivou u okviru projekta Erazmus- plus u Skoplju 2019. Dobitnica nagrade za talente Ministarstva prosvete Crne Gore 2018. Dobitnica je nagrade Najžena 21. veka iz oblasti obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije u 2018. Agencije Airli nivo.

Dobitnica je Plakete za poseban doprinos u obrazovanju 2011., koju joj je dodelio žiri za dodelu opštinske nagrade “30. septembar” u Rožajama, zatim, dobitnica je Iskre, nagrade za indivindualni doprinos u filantropiji, koju joj je dodelio Fond za aktivno građanstvo u Crnoj Gori 2015., a kruna njenog obrazovnog i vaspitnog rada je Oktoih, državna nagrada za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koju joj je dodelilo Ministarstvo prosvete Crne Gore 2016.

Dobitnica je Zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi 2017. koju joj je dodelio Univerzitet u Travniku. Dobitnica je nagrade Šantićevo pero za umetničko dostignuće i iskazani talenat u promovisanju mladih učenika- literara 2017. na Festivalu Šantićevi dani u Beogradu.

Autorica je dvadeset i pet pozorišnih predstava, zbirke pesama ” Žad”, zbirke dramskih tekstova “Drame”, romana “Majko zašto?” (dva izdanja), romana, zbirke priča “Nemiri”, romana “Majko, zašto?” (drugi dio) i zbirke poetsko-proznih radova “Ajšina suza” .

 

BONUS

 

UČENICA PRIŠLA PROFESORKI, PA URADILA NEŠTO STRAVIČNO: Snimak je da se NAJEŽITE, a profesorka je reagovala OVAKO

Neverovatni snimci iz jedne škole u Teksasu koji kruže društvenim mrežama, na kojima se vidi kako jedna učenica srednjoškolka udara profesorku i vređa na rasnoj osnovi.

Incident se dogodio u srednjoj školi Kaslberi u Fort Vortu, a učenica je prišla profesorki dok je telefonirala.

Razbesnela učenica zgrabila je telefon i zaklela se da će pozvati njenu mamu, rekavši: “Nećeš me prevariti, ku*ko!”

Zbunjena učiteljica je pogledala ka ostalim učenicima, naizgled pokazujući da nema pojma šta je uznemirilo devojku, koja je potom uzela telefon i nekog pozvala, a činilo se da je zaista razgovarala sa makom.

– Potrebno mi je da dođeš ovamo sada jer će se ova profesorka naljutiti ako to ne uradiš. Želiš da razgovaraš sa njom jer je crnkinja, a ona me je*eno nervira sada – govorila je učenica, prrenosi Njujork Post.

Ogorčena tinejdžerka je zatim bacila telefon, pre nego što je izletela sa časa, pokazuje snimak.

Zvaničnici školskog okruga naveli su u saopštenju da su “prilično uznemireni” snimkom koji pokazuje kako učenik postaje agresivan prema nastavniku uz rasističke komentare i pretnje.

Takođe su oduševljeni profesorkom koja je ostala pribrana i na uvrede i fizički napad nije reagovala.

Učenica će po svoj prilici biti podvrgnuta disciplinskim merama škole.