PROFESORICA IZETBEGOVIĆ ODGOVORILA MINISTRU VRANIĆU: “Nema potrebe da javno ucjenjuje najbolju zdravstvenu ustanovu…”


Ministar Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima zbog, tvrdi on, nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova”, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu komentirajući posljednji istup ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića nakon imenovanja Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naime, ministar Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima zbog, tvrdi on, nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Upravni odbor KCUS-a imenuje Vlada Federacije BiH, a po važećim zakonskim propisima koje kantonalni ministar Vranić očigledno ne zna. Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova. Što se tiče finansiranja, ministar Vranić nije taj koji finansira KCUS nego ZZOKS, u koji mi svi uposlenici KCUS uplaćujemo doprinose. KCUS liječi oko 80 posto građana Kantona Sarajevo, i takve usluge ZZO KS plaća. Svoje pretjerano emotivne i nekontrolirane istupe ministar Vranić bi trebalo da kontrolira i da se ponaša i izražava profesionalno u javnim istupima. Naravno, i da svoje izjave potkrijepi barem minimalnim poznavanjem materije kako iz zdravstva, tako i zakonodavstva. Ljekari prolaze cjeloživotne edukacije, ni ministar Vranić ne bi trebalo to da izbjegava. Vrijeme koje provede u otvaranju i reklamiranju privatnih zdravstvenih ustanova, a koje želi uvesti u plaćanje od strane ZZOKS, mogao bi provesti u učenju važećih zakonskih i podzakonskih akata, i sve bi mu bilo jasno”, kazala je Izetbegović za Hayat i na kraju zaključuje:

“Nema potrebe da javno ucjenjuje najbolju zdravstvenu ustanovu kakva je KCUS jer i to mnogo govori o njegovoj neprofesionalnosti. Politizacija u zdravstvu nikako nije dobra. Na kraju, i sam mi je prilikom posjete rekao, a i napisao poruku, u kojoj kaže: “Najbolja ste ustanova, zašto se više ne reklamirate, to bi trebalo svi da znaju!”.

Jučerašnjom odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović imenovan je za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir-Čedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin – Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić za članove.