Profesor Preljević o blokadama ministra Bevande: “HDZ nakon izbora 2022. izbaciti potpuno s vlasti u FBiH i na razini države!”


“HDZ nakon izbora 2022. izbaciti potpuno s vlasti u FBiH i na razini države”, poručio je danas profesor Vahidin Preljević.

Nakon što je komesar za proširenje EU Oliver Varhely tokom zasjedanja Evropskog parlamenta pozvao ministra finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslava Bevandu da iz budžeta osigura novac za pripremne radnje za organizaciju izbora, danas je ministar Bevanda (HDZ) pismom odgovorio evropskom komesaru.

profesor Vahidin Preljević

Bevanda je Varhelyju poručio da ga je “iznenadio njegov imperativni ton” te dodao da su njegova uputstva “neutemeljena”. Ponovio je i dobro poznati i ničim potkrijepljen stav HDZ-a da je Centralna izborna komisija nelegalno izabrana.

“Kao što vam je poznato u jednoj nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentu BiH, nametanjem svojih političkih favorita uspostavljen je CIK. U takvom ambijentu, bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale reakcije onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde. U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čiji se legalitet i legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas”, piše u Bevandinom pismu.

Na ovaj skandalozni istup HDZ-ovog ministra, danas je na svom Twitter profilu reagovao ugledni bh. intelektualac i profesor Vahidin Preljević“Ovima se nikad više ne smije dati mogućnost ovakvog ucjenjivanja. HDZ nakon izbora 2022. izbaciti potpuno s vlasti u FBiH i na razini države”, decidan je profesor Preljević.