Prof. dr. Zlatko Hadžidedić: EU je strateški usmjerena ka podjeli BiH


Vrijeme je da se svi konačno probudimo i shvatimo da EU kao cjelina, a pogotovo EU administracija u Briselu, “stoji iza svih poteza usmjerenih ka podrivanju suvereniteta BiH koje inicira i provodi Hrvatska”. Vrijeme je da shvatimo da EU nije ideal ka kojem BiH treba da stremi, nego organizacija koja prema BiH, još od Lisabonske konferencije i Plana Carrington-Cutileiro iz 1992. godine, gaji krajnje neprijateljske namjere

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose otvoreno je optužio administraciju Europske unije (EU) da podriva suverenitet Bosne i Hercegovine nakon što je Vijeće EU jučer usvojilo dokument “Strateški kompas EU” u kojemu je “Hrvatska uspjela pridobiti potporu” velike većine od 23 zemlje članica za formulaciju “konstitutivnih naroda”.

Ova formulacija je usvojena uprkos pozivima Nizozemske, Njemačke, Belgije i Luksemburga da je to neprihvatljiva formulacija!

Riječ je o podvali

-Teoretski, mogli bismo reći da većinu zemalja EU naprosto ne zanima stvarna geopolitička pozadina hrvatske inicijative da se u Strateški kompas EU ubaci termin “konstituentni narodi” (uzgred, u originalu ovog dokumenta, kao i u originalu iz Sporazuma iz Daytona, stoji termin “constituent peoples”, što se prevodi kao “konstituentni narodi”, a ne “konstitutivni narodi”; dakle, riječ je o još jednoj podvali prilikom prevođenja, koja sa sobom nosi sasvim drugačije pravne implikacije u odnosu na originalni termin), ali više naprosto nemamo pravo da se zavaravamo da u EU postoji neko nepoznavanje ili nezainteresiranost kada je BiH u pitanju, kaže prof. Hadžidedić.

-Nema nikakvog razloga da se u Strateški kompas EU unose pitanja vezana za izbore u BiH, s obzirom da BiH nije članica EU, da nema čak ni kandidatski status, a pogotovo nema razloga da se u taj dokument unosi formulacija koja je u skladu sa nastojanjem Hrvatske da se postojeći izborni sistem u BiH prilagodi izbornim ciljevima Dragana Čovića i HDZ BiH, dodao je on.

Naprosto, smatra prof. Hadžidedić, vrijeme je da se svi konačno probudimo i shvatimo da EU kao cjelina, a pogotovo EU administracija u Briselu, “stoji iza svih poteza usmjerenih ka podrivanju suvereniteta BiH koje inicira i provodi Hrvatska”.

-Vrijeme je da shvatimo da EU nije ideal ka kojem BiH treba da stremi, nego organizacija koja prema BiH, još od Lisabonske konferencije i Plana Carrington-Cutileiro iz 1992. godine, gaji krajnje neprijateljske namjere. Pojedine države-članice EU povremeno izuzimaju svoje mišljenje od aktivnosti i dokumenata usmjerenih na podrivanje i rasturanje suvereniteta BiH, ali u cjelini ovakvi pojedinačni postupci nikada nisu bili dovoljni da izmijene kurs EU, koji je jasno usmjeren ka destrukciji suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te njenoj konačnoj etničkoj podjeli, upozorio je sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Etničke podjele

Ukazuje na sumnjive krajnje namjere usvojenog dokumenta.

-Usvajanje Strateškog kompasa EU, kao geopolitičkog orijentira prema kojem EU namjerava da se ravna u predstojećim godinama, a u kojem su ubačene formulacije koje – kako su to dobro primijetili predstavnici Holandije, Belgije, Luksemburga i Njemačke – nose diskriminatorne odredbe kada je u pitanju jednakost građana unutar BiH, predstavlja konačni dokaz da je strategija EU usmjerena ka produbljivanju etničke podjele u BiH i njenoj konačnoj disoluciji. Građani BiH više nemaju pravo da se zavaravaju – Strateški kompas EU jasno pokazuje i dokazuje da je geopolitička strategija EU strateški usmjerena ka podjeli BiH, te konačnom teritorijalnom zaokruživanju projekata “velike Srbije” i “velike Hrvatske, zaključio je profesor Hadžidedić.

Možda će nekome tvrdnje profesora Hadžidedića zazvučati preoštro, ali one pozivaju na razmišljanje. Ali nakon pritisaka da se BiH nametnu nedemokratski standardi kroz izbornu reformu, ovo je još jedan šamar državi Bosni i Hercegovini, prije svega.

Ukoliko i u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu u Uniji (uz izuzetak Njemačke, Holandije, Belgije i Luksemburga) ne želi prepoznati destruktivne politike, čak ni otvorene ruske eksponente, ljude koji čak i ne kriju svoje pozicije – onda je sasvim očekivano i da građani Bosne i Hercegovine sumnjaju u njihove dobre namjere. Građani BiH će nastaviti boriti za europske vrijednosti.